Hlavní obsah

Hasičský sbor je ohniskem rasismu a sexismu, tvrdí britská zpráva

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Nejdříve policie, teď hasičský sbor. Podle zprávy místního inspektorátu lze v britských hasičských sborech nalézt vzorce homofobního, sexistického a rasistického chování. Hasiči se neuctivě chovali zejména k ženám.

Článek

Když britská hasička procházela kolem mužských kolegů, posmívali se jí kvůli její váze a napodobovali zvuk couvajícího nákladního auta. O příběhu ženy, jež si nepřála být jmenována, informoval britský web The Times.

Pak se stalo, že jí u Londýnského hasičského sboru (LFB) naplnili helmu močí nebo se v rámci „žertu“ ocitla zapnutá v pytli na mrtvoly. Takové zážitky přispěly k tomu, že jí byla diagnostikována posttraumatická stresová porucha (PTSD). Když se ohlédne zpět, přirovnává své působení v práci ke vztahu, v němž byla zneužívána.

Do složité situace se dostal i hasič tmavé pleti, který našel nad svou skříňkou oprátku. Podobně jeden muslimský hasič nalezl u svých věcí nálepku s číslem na linku pro boj proti terorismu. Když se muž vrátil z pouti do saúdskoarabské Mekky, kolegové se ho ptali, jak probíhal jeho „výcvik v al-Káidě“.

Při jiném incidentu dva hasiči-muži žertovali s kolegyní, že ji „znásilní“, a pak tři kolegové znásilnění sehráli. V jiném popsaném případě se na skříňce jednoho z hasičů objevily homofobní nadávky.

Hasičské sbory jako „semeniště rasismu a misogynie“

Opakované případy šikany, obtěžování a diskriminace, ke kterým dochází v britských hasičských a záchranných sborech, mohou být jen špičkou ledovce, naznačuje nová zpráva.

Přečtěte si

Amsterdamská radnice zakáže kouření marihuany na veřejnosti a omezí otevírací dobu podniků včetně těch ve Čtvrti červených luceren. Lákat chce spíš na kulturu a historii.

Zpráva Inspektorátu Jeho Veličenstva pro policii a hasičské a záchranné služby (HMICFRS) nalezla nejméně v 11 ze 44 hasičských a záchranných sborů (FRS) důkazy rasismu, sexismu a homofobie. Homofobní, sexistické a rasistické chování se často vysvětlovalo tím, že šlo jen o vtip.

„Některá zjištění mě naprosto šokovala. O některých věcech, které jsme našli, jsem si myslel, že jsou z dávné a vzdálené minulosti,“ oznámil Roy Wilsher, inspektor hasičských a záchranných sborů.

„Hasiči mohou být povoláni k neuvěřitelně náročné práci. Měli by si bezmezně důvěřovat, stejně jako jim musí důvěřovat veřejnost. Naše zjištění bohužel ukazují, že tomu tak vždy není. Je načase, aby toto chování přestalo,“ napsal také Wilsher v prohlášení.

„Navzdory skutečnosti, že zaměstnanci hasičského a záchranného sboru často přicházejí do styku s nejzranitelnějšími členy společnosti, neexistuje žádná zákonná povinnost, aby služby prováděly prověrky. Chceme, aby se u stávajících i nových zaměstnanců prováděly odpovídající prověrky. To je naprosté minimum,“ vyzval inspektor.

Britská vláda podle BBC označila zjištění za „hluboce znepokojivé“. Navíc se objevila v době, kdy Velkou Británií hýbe skandál londýnské metropolitní policie, u níž inspektoři odhalili podobné vzorce chování.

Skandál londýnské policie

Čerstvě zveřejněné nezávislé vyšetřování dospělo k závěru, že policie v britské metropoli zklamala ženy a děti, které má chránit.

HMICFRS zjistil „důvody k obavám“ u pěti konkrétních sborů a požadoval zlepšení u 26 sborů. V 17 útvarech, které obdržely nedostatečné hodnocení nebo požadavky na zlepšení v oblasti hodnot a kultury, 15 procent zaměstnanců uvedlo, že se setkalo se šikanou nebo obtěžováním, a 20 procent uvedlo, že se setkalo s diskriminací.

Na základě zjištění bylo vydáno 35 doporučení, z nichž pět se zaměřovalo na reformu kontrolních procesů. „Některé služby to dělají dobře, ale jiné ne,“ řekl Wilsher.

Další doporučení obsažená ve zprávě zahrnovala zavedení důvěrných postupů pro sdělování připomínek, zvýšené monitorování a vytvoření národního seznamu zaměstnanců, kteří byli propuštěni ze služby pro hrubé pochybení, včetně případů z minulosti.

HMICFRS také zdůraznil, že polovina všech dosud obdržených obvinění se týkala obtěžování, šikany a diskriminace; z těchto obvinění polovina vedla k tomu, že oběť opustila službu, odešla do důchodu nebo podala výpověď dříve, než řízení o přestupku skončilo.

„Toxická kultura“

Bývalý hasič Gareth Dawes opustil londýnský hasičský sbor v září 2022 poté, co zdůraznil jeho „toxickou kulturu“. Pro BBC uvedl, že jeho vlastní úsilí o potírání rasismu ukázalo, jak komplikované je v hasičském sboru konkrétní stížnost skutečně vyřešit.

Kdo je nový skotský premiér?

Novým skotským premiérem a lídrem Skotské národní strany se stal Humza Yousaf. 37letý Skot s pákistánskými kořeny plánuje navázat na politiku své předchůdkyně.

Dodal, že problémy, na něž upozornil dozorčí orgán, nejsou žádným překvapením. „Pro lidi, kterým se to skutečně děje, to rozhodně není šok,“ řekl Dawes zpravodajské stanici BBC News.

„Podle mých zkušeností přicházely problémy shora: pramenily z nedostatečné informovanosti a z nedostatečné schopnosti sebereflexe,“ řekl. To potvrdila i zpráva HMICFRS, podle níž se jeden z nejmenovaných hasičů obával, že pokud si bude stěžovat na urážlivé chování, „bude označen“. Jiný to popsal jako „kariérní sebevraždu“.

To vnímá jako problém i hlavní inspektor Wilsher. „Odvětví se musí vzpamatovat z toho, jak řeší záležitosti týkající se nevhodného chování - zaměstnanci by měli mít pocit, že mohou nahlásit obvinění bez obav z odvety,“ řekl.

Zjištění navazují na listopadové zveřejnění nezávislé kontroly, podle níž zaměstnanci při kontrolách požární bezpečnosti v domácnostech prohledávají prádelníky žen a hledají v nich spodní prádlo nebo erotické pomůcky.

Loňská zpráva poukázala zejména na nedostatek opatření proti nahlášené diskriminaci nebo šikaně a na to, že se zaměstnanci necítí bezpečně, když tyto incidenty hlásí. Zaměstnanci uvedli, že obtěžování a diskriminace mohou lidem projít, „pokud znají ty správné lidi“, a že „přátelé vyšetřují přátele“.

Reklama

Doporučované