Hlavní obsah

Skotsko má nového premiéra. Stal se jím muslim s pákistánskými kořeny

Foto: Andrew Milligan, ČTK, AP

Humza Yousaf se stal novým skotským premiérem a novým lídrem Skotské národní strany.

Reklama

Novým skotským premiérem a lídrem Skotské národní strany se stal Humza Yousaf. 37letý Skot s pákistánskými kořeny plánuje navázat na politiku své předchůdkyně.

Článek

Skotská národní strana v pondělí do svého čela zvolila Humzu Yousafa. Stane se tak první osobou jiné barvy pleti a prvním muslimem, který povede zemi na severu Spojeného království.

Yousaf svou soupeřku Kate Forbesovou porazil tím nejtěsnějším rozdílem. Jejich volební souboj ukázal, jak moc je Skotská národní strana rozdělená. Ve vnitrostranickém hlasování získal 52 procent hlasů, zatímco Forbesová 48 procent. Z celkových 72 tisíc členů strany se hlasování zúčastnilo 70 procent.

Yousafova matka pocházela z Keni, otec z Pákistánu. Syn imigrantů bude novým premiérem potvrzen na zasedání skotského parlamentu v úterý.

Ve vládě bývalé premiérky Nicoly Sturgeonové, která minulý měsíc nečekaně rezignovala, zastával Yousaf několik pozic. Před zvolením do premiérského křesla zastával roli ministra zdravotnictví.

Bude čelit několika výzvám. Tou největší bude spojení strany a oživení kampaně za skotskou nezávislost.

„Stranu povedu v zájmu všech členů. To znamená i těch, kteří mě ve volbách nevolili. Stejně tak povedu i Skotsko. V zájmu všech jeho občanů,“ řekl v projevu po zvolení nový skotský premiér Humza Yousaf.

Pokračování sturgeonovské politiky

Yousaf je vnímán jako jasný pokračovatel politiky, kterou prosazovala jeho předchůdkyně.

Mezi hlavní pilíře její vlády patřila snaha docílit skotské nezávislosti na Londýně a genderová politika.

Všichni tři uchazeči o premiérské křeslo Yousaf, Forbesová i Reganová, která však vypadla už po prvním kole, sdílejí stejný názor na skotskou nezávislost, jejich názory se ale liší například v genderové politice.

Například Forbesová je evangeličkou. Už dříve přiznala, že by jí její víra zabránila v tom, aby přijala zákon schvalující manželství pro stejnopohlavní páry.

Obě kandidátky vystupovaly proti legislativě, která by ve Skotsku legalizovala změnu genderu, kterou prosazovala Sturgeonová.

Nový premiér chce zákon povolující změnu genderu prosadit i přesto, že ho britská vláda už jednu vetovala. Podle kritiků Yousaf upřednostňuje ideologii, než aby chránil práva žen.

Zvolení Yousafa bylo důležité i pro stabilitu celé vlády. Skotská národní strana je v koalici se Zelenými. Zelení před volbou nového lídra Národní strany varovali, že koalici opustí, nebude-li nové vedení Národní strany respektovat a prosazovat progresivní myšlenky.

Nic víc než nezávislost

Nový premiér už předestřel, že bude chtít bojovat za akotskou nezávislost. Podle něj je důležité, aby se vytvořila ve skotské společnosti jasná většina, která bude po nezávislosti toužit.

Chce tak předejít zklamání z roku 2014, kdy proběhlo poslední referendum o skotské nezávislosti. V té době se Skoti vyjádřili pro setrvání ve Spojeném království.

Yousaf plánuje požádat britskou vládu o svolání dalšího referenda. Britský ústavní soud zamítl možnost, že by skotský parlament mohl sám od sebe vyhlásit referendum o nezávislosti. Takové referendum v každém případě musí schválit centrální vláda.

Kritici mu přičítají vinu za zvýšenou čekací dobu na zákrok v nemocnicích, rostoucí počty bezdomovců a vysokou úmrtnost v souvislosti s drogami.

Další kritizují jeho přílišný důraz na nezávislost. Podle nich by se měl nový premiér soustředit na problémy, které opravdu trápí skotskou společnost.

Vnitrostranický rozkol zapříčiněný volbou nového lídra znamenal pokles volebních preferencí Národní strany v posledních volebních průzkumech. To vítá Konzervativní i Labouristická strana.

Doufají, že v příštích parlamentních volbách získají vyšší počet poslanců a oslabí současnou vládní koalici.

Reklama

Doporučované