Hlavní obsah

„Hrozný nápad.“ Pilot rozmlouval cestujícím let na Rhodos

Foto: AP Photo/Petros Giannakouris, Profimedia.cz

Hasič v boji s požárem na Rhodosu.

Reklama

Na řecký ostrov Rhodos, který i nadále spalují mohutné požáry, stále míří další turisté. Že nejde o šťastný nápad, si ale myslel i pilot společnosti EasyJet. Před odletem z Londýna turisty vyzval, aby z letadla vystoupili.

Článek

Již týden spalují Rhodos požáry. Za tu dobu se podle odhadu citovaného webem Kathimerini proměnilo v popel přes 60 tisíc hektarů půdy - asi deset procent rozlohy ostrova. Jen během pondělí kvůli plamenům a rostoucímu nebezpečí opustilo ostrov více než 2000 turistů, napsala agentura Reuters.

Mnoho cestovních kanceláří z celé Evropy ale v cestách na Rhodos i přes hrozící nebezpečí pokračuje. Ve Velké Británii si to vysloužilo kritiku například šéfky zahraničního výboru Dolní sněmovny Alicie Kearnsové. Ta cestovní kanceláře podle webu Telegraph obvinila ze „ziskuchtivosti“.

Představa dovolené na Rhodosu se ale tolik nezamlouvala pilotovi společnosti EasyJet, který s britskými turisty na Rhodos v úterý letěl. Před odletem jim doporučil, aby letadlo opustili, uvedla BBC.

„Cestovat v současné době na dovolenou na Rhodos je hrozný nápad,“ uvedl pilot a zmínil turisty uvázlé na letištích a v evakuačních centrech.

Pilot poté nabídl cestujícím možnost vystoupit z letadla a přebookovat si let na jiný termín. Osm cestujících jeho nabídku využilo a letadlo opustilo. Na palubě pondělního letu z Gatwicku, na nějž se mohlo dostat až 180 lidí, tak zbylo pouze 29 cestujících.

Shořelo až 10 procent Rhodosu

Už sedmým dnem bojují hasiči na Rhodosu s mohutnými lesními požáry. V úterý se situace zhoršila například ve vesnici Vati na jihu ostrova. Rozsah škod zachycují i satelitní snímky.

„Nevím, z jakého důvodu cestujete, ale pokud letíte na dovolenou, tak vám upřímně doporučuji, abyste to nedělali,“ řekl podle BBC také pilot. Společnost EasyJet později odlety na Rhodos zrušila - to prozatím platí do soboty.

Britská vláda zatím lety na řecký ostrov nezakázala, pouze vydala doporučení, jak v případě ohrožení postupovat. Například podle člena kabinetu Michaela Govea je Rhodos pro britské turisty bezpečný. V rozhovoru pro BBC Gove uvedl, že Řecko je „skvělým místem pro ty, kteří mají to štěstí, že mohou v létě strávit nějaký čas v zahraničí“.

I tak se ale napříč britskou veřejností objevují výzvy, aby vláda doporučila veřejnosti na Rhodos necestovat. Takový postup podporuje právě Kearnsová. Dodala ale, že chápe, že „evropské země nechtějí ohrozit řeckou ekonomiku, která je silně závislá na cestovním ruchu“.

Deník The Guardian odhaduje, že na ostrově zůstává až 10 tisíc Britů a že lety zpět do Spojeného království budou pokračovat po celý týden.

Nová ohniska na Rhodosu i Korfu

Podle řeckých médií se neustále objevují nová ohniska. V průběhu úterka oheň začal ohrožovat vesnici Vati, která leží v jižní části řeckého ostrova. Hasiči, dobrovolníci a  místní obyvatelé statečně bojují, aby požáru zabránili proniknout až do obce, uvádí web Kathimerini.

Hasiče ze vzduchu i země zmobilizovala i druhá fronta, která se nachází u Gennadi v jihovýchodní části ostrova - populární turistické destinace. Z obou vesnic se obyvatelé evakuovali v průběhu noci na úterý a úterního rána, stejně jako z vesnice Asklipio, kterou již požáry podle řeckých médií pohltily.

Situace je ale znepokojivá i v oblasti blíže k hlavnímu městu ostrova, zejména u obcí Massari a Malonas vzdálených od města Rhodos asi 40 kilometrů. V obou vesnicích momentálně podle řeckých médií také probíhá evakuace, lidé se odtud přitom přemisťovali už před dvěma dny. Podle Nikolaose Kougrase z místní samosprávy je situace ale zatím „zvládnutelná“.

Mezitím řecké úřady vyhlásily novou evakuaci na Korfu. Na ostrově se podle webu ERT v současné době požáry šíří primárně na dvou místech, a to u obce Loutses, kde plameny ohrožují bydliště místních lidí a kde již úřady vyhlásily evakuaci. Nebezpečí hrozí i v dalších dvou vesnicích, ani jedna ale neleží na pobřeží.

Podle hasičů se požáry na Korfu rozšířily přes noc a situace se zhoršila, protože ještě v pondělí prohlašovali, že „požár je pod kontrolou“, uvádí americká CBS. Řecké úřady také vydaly prohlášení, podle něhož panuje „extrémní riziko“ vzniku požárů i na Krétě, kde nově platí nejvyšší stupeň výstrahy.

Reklama

Doporučované