Hlavní obsah

Hvězda reality show, bankéř nebo voják. Kdo nahradí Johnsona?

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson oznámil ve čtvrtek svou rezignaci.

Reklama

Britské konzervativce zřejmě čeká několik perných týdnů. Budou vybírat svého nového lídra a tím pádem i budoucího premiéra šesté největší ekonomiky světa. Tady je seznam potenciálních favoritů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dva roky a 348 dní. To je doba, kterou zatím Boris Johnson strávil v úřadě britského premiéra. Je to o 28 dní méně než jeho předchůdkyně Theresa Mayová. Johnson ji ale dost možná ještě překoná. Když ve čtvrtek oznamoval rezignaci, říkal totiž, že zůstane do té doby, dokud nebude vybraný jeho nástupce.

Informace k Johnsonově rezignaci a jeho politický profil najdete zde:

Souboj o nástupnictví už začal, přihlásili se do něj první zájemci, i když podle Johnsona bude časový harmonogram volby oznámený až příští týden.

Přihlášku každého kandidáta musí podpořit osm poslanců Konzervativní strany a poté začne série hlasování. Postupně budou vypadávat ti nejslabší, než poslanci vyberou konečnou dvojici. Mezi finalisty bude v poslední fázi rozhodovat členská základna strany.

Délka souboje o funkci lídra konzervativců bude záviset také na tom, kolik se přihlásí zájemců. Theresa Mayová se ujala vedení Konzervativní strany ani ne tři týdny poté, co v roce 2016 odstoupil David Cameron. Odstupující Boris Johnson se úřadu ujal až dva měsíce poté, co oznámila rezignaci Mayová.

Podle BBC se očekává, že by nový vůdce mohl být jmenován do září, záviset to ale bude také na tlaku některých konzervativců, kteří si přejí, aby Johnson skončil dříve. V takovém případě podle The Guardianu není vyloučený ani návrat Theresy Mayové jako dočasné vládkyně Downing Street, protože přechodný premiér by se nesměl účastnit boje o post nového lídra.

Britská média ale skloňují zejména následující jména:

Jeremy Hunt

Bývalý ministr zahraničí a zdravotnictví Jeremy Hunt se o pozici lídra utkal s Borisem Johnsonem již v roce 2019. Podle britského deníku Evening Standard jsou právě na něho sázky momentálně nejvyšší.

Aktuálně působí jako předseda zdravotního výboru Dolní sněmovny. V době, kdy se Británie potýkala s pandemií covidu-19 patřil mezi jedny z nejviditelnějších, právě tehdy byl totiž ministrem zdravotnictví. Za některá svá rozhodnutí v souvislosti s pandemií nicméně sklidil kritiku.

I on patřil mezi ty, kdo apelovali na Johnsona, aby z pozice premiéra odstoupil.

Sajid Javid

Další ministr zdravotnictví Sajid Javid na protest proti Johnsonovi rezignoval v úterý, spolu s dalším na seznamu Rishim Sunakem, tak v podstatě zahájil vlnu odchodů, která položila Johnsona. O pozici šéfa Konzervativní strany se rovněž ucházel v roce 2019.

Podařilo se mu sice dostat mezi konečných několik kandidátů, nicméně nakonec ustoupil a podpořil odcházejícího premiéra, za což byl odměněn pozicí ministra financí.

Javid pochází ze skromných poměrů a má pákistánské kořeny. Do vrcholné politiky se dostal přes bankovnictví.

V určitém okamžiku je podle něj třeba dojít k závěru, že už toho bylo dost, řekl po své rezignaci na adresu Johnsona.

Rishi Sunak

Dalším z možných favoritů je i bývalý ministr financí Rishi Sunak, který oznámil svou rezignaci na tento post v úterý, a to kvůli „obavám o vedení“. „Veřejnost právem očekává, že vláda bude vykonávána řádně, kompetentně a seriózně. Uznávám, že toto může být moje poslední ministerská práce, ale věřím, že za tyto standardy stojí za to bojovat, a proto rezignuji,“ uvedl v prohlášení.

Šéf resortu financí si vysloužil kritiku letos v dubnu, kvůli manželce, jež neplatila v Británii daně. Ta následně oznámila, že daně v zemi platit začne, uvedla agentura Reuters.

Opozice tehdy obvinila Sunaka z pokrytectví kvůli tomu, že zvyšuje daně britským poplatníkům a jeho žena zároveň využívá možnosti daně v Británii neplatit. Jeho rodiče do země emigrovali z východní Afriky, kde žije poměrně početná indická komunita.

Liz Trussová

Šéfka resortu zahraničí Liz Trussová podle britských médií Borise Johnsona podporovala do poslední chvíle. Skutečnost, že za ním stoprocentně stojí, zdůraznila ještě v úterý.

Foto: I T S, Shutterstock.com

Liz Trussová v roce 2021.

Podle britské BBC je tato historicky druhá žena v čele britského ministerstva zahraničí mezi Konzervativci oblíbená kvůli svým libertariánským názorům na ekonomiku a obchod.

Její názory jsou také v silné shodě s programem její strany, ať už se jedná o změny v Severoirském protokolu či nekompromisní odsouzení ruské invaze na Ukrajinu.

Ben Wallace

Možným kandidátem je i ministr obrany a bývalý voják Ben Wallace, který podobně jako Trussová patřil mezi jednoho z nejvyšších vládních představitelů, který za Johnsonem dlouhodobě stál. Přesto i on ve čtvrtek premiéra vyzval k rezignaci.

Pozornost vzbudil především během ruské invaze na Ukrajinu, kdy Velká Británie rozhodla o podpoře Kyjeva četnými dodávkami zbraní i tréninkem tamních vojáků.

Jako voják sloužil v Německu, na Kypru a Belize a byl také jedním z armádních představitelů, kteří byli zodpovědní za přesun ostatků princezny Diany z Paříže zpět do Británie.

Wallace se aktuálně podle průzkumu agentury YouGov těší největší přízni mezi členy Konzervativní strany. Šetření mu přisoudilo 13% podporu.

Nadhim Zahawi

Pouhých 36 hodin poté, co nahradil na postu ministra financí Rishiho Sunaka, vyzval k rezignaci Johnsona i Nadhim Zahawi, který v Johnsonově vládě dříve zastával mimo jiné post ministra školství.

Přízeň veřejnosti si získal především v době pandemie, kdy se stal ministrem zodpovědným za vakcinaci a stál za úspěšným proočkováním tamní společnosti. V souvislosti s tímto obdobím uvedl, „že se jedná o nejdůležitější práci, kterou kdy udělá“.

Zahawi se narodil v Iráku. Jeho rodina utekla do Velké Británie, když mu bylo devět let a k moci se v jeho rodné zemi dostal Saddám Husajn.

Penny Mordauntová

Bývalou ministryni obrany Boris Johnson odvolal z funkce v době, kdy se sám ujal premiérského postu. Mordauntová byla první ženou v čele resortu. Podle britských médií se nicméně proslavila především účastí v reality show Splash!, kde se celebrity učí potápět. Účastí se jí podařilo vybrat peníze na charitu.

V rámci politické kariéry má za sebou vedení mladých Konzervativců nebo práci na pozici tiskové atašé pro bývalého lídra Konzervativců Williama Haguea.

Mordauntová je aktuálně druhá ve zmíněném průzkumu YouGov, podpořilo ji 12 % respodentů.

Tom Tugendhat

Konzervativní poslanec Tom Tugendhat, který v minulosti sloužil v řadách britské armády v Afghánistánu, jasně řekl, že by měl Johnson rezignovat, již v lednu letošního roku. Nejen pro jeho umírněnost a pragmatismus se o něm již léta mluví jako o možném budoucím lídrovi Konzervativní strany. V roce 2016 se v referendu postavil za setrvání Británie v EU.

Na otázku, zda by se chtěl stát premiérem, odpověděl kladně již v roce 2017.

Suella Bravermanová

Ještě předtím, než Boris Johnson oznámil svou rezignaci, prohlásila poslankyně Suella Bravermanová, že má v úmyslu kandidovat, ale zároveň zůstat v kabinetu jako generální prokurátorka Anglie a Walesu.

Narodila se v Londýně indickým rodičům a byla vášnivou zastánkyní brexitu. Vždy byla také oddanou podporovatelkou premiéra Johnsona.

Stala se první ministryní v historii, která nastoupila na mateřskou dovolenou – aby jí to bylo umožněno, bylo třeba dokonce změnit zákon.

Reklama

Doporučované