Hlavní obsah

Improvizace v boji. Záběry ukazují, jak ukrajinští piloti využívají tablety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Ukrajinští piloti ve svých letadlech ze sovětské doby využívají různé druhy tabletů.Video: twitter/Osinttechnical

 

Reklama

Tablety pravděpodobně slouží k ovládání západních zbraní umístěných na starších sovětských letadlech. Zřejmě ale zobrazují i základní údaje o letu nebo navigaci.

Článek

Ukrajinské letectvo používá iPady nebo podobné tablety v kokpitech svých proudových letadel ze sovětské éry. Umožňuje jim to rychlou integraci moderních západních střel typu vzduch-země, píše server The War Zone, specializovaný na vojenství.

Instalaci pokročilejší techniky do starší strojů potvrdil náměstek amerického ministra obrany pro akvizice a údržbu William LaPlante. Dokazují to i videa, která se objevují takřka denně.

Investigativní účet OSINTtechnical, spravovaný americkým think-tankem CNA, na sociální síti X zveřejnil záběry ukrajinské stíhačky Su-27, která má v kokpitu umístěný tablet.

Přesto zůstává mnoho otázek, jak přesně propojení tabletů se sovětskými stroji funguje. LaPlante tento týden na fóru o globální bezpečnosti think-tanku Centrum pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) ale mluvil o tom, že program je úspěšný.

„Říkáme tomu ‚vzduch-země‘. Vzpomeňte si na letadla, která mají Ukrajinci, a nejsou to (americké stíhačky) F-16, ale spousty letadel z ruské a sovětské éry. Ve spolupráci s Ukrajinci jsme byli schopni na tato letadla umístit mnoho západních zbraní. Vše v podstatě řídí iPad a pilot. Oni s tím na bojových misích létali asi týden poté, co jsme jim je dodali,“ vysvětloval na fóru LaPlante.

Zprávy z bojiště

Ruským jednotkám v části Doněcké oblasti se podařilo v kontextu současných bojů dosáhnout nezvyklého úspěchu. V úzkém úseku pronikly ukrajinskou obranou za jediný den o několik kilometrů.

Na videích je vidět, že tablety jsou připevněné vodorovně a blokují tak některé důležité přístroje v kokpitu. Obrazovky tak zřejmě kromě ovládání zbraní ukazují i celou řadu údajů zásadních pro let, ale i navigační mapy.

Ukrajinská armáda se od počátku války snaží využívat nejmodernější technologie i improvizované inovace, na jejichž vývoji a využití se podílí i lidé z civilního sektoru. Pokouší se tak vylepšit stávající schopnosti na bojišti i mimo něj.

Reklama

Související témata:
Suchoj Su-27

Doporučované