Hlavní obsah

Indie testuje stovky lidí kvůli dvěma úmrtím na nebezpečný virus

Foto: bangoland, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V jihoindickém státě Kérala byly ve středu uzavřeny některé školy a úřady. Stojí i veřejná doprava. To vše, aby se zamezilo dalšímu šíření viru Nipah. Na něj bylo už testováno více než 700 lidí. Nemoc si už vyžádala dva životy.

Článek

Od 30. srpna zemřeli v jihoindickém státě Kérala už dva lidé nakažení virem Nipah, který se v nejhorších případech projevuje akutními respiračními obtížemi, horečkami a zvracením. Jedná se tak už o čtvrtou epidemii v zemi, a to jen od roku 2018, píše agentura Reuters. Tamní úřady tak v nejméně osmi vesnicích v okrese Kozhikode vyhlásily karanténu. Lokální vláda také uzavřela několik škol a úřadů. Nejezdí ani veřejná doprava.

Podle informací, které poskytla indická vláda, více než 700 lidí, včetně 153 zdravotnických pracovníků, podstupuje testy, uvádí BBC. Zda nemoc, která se šíří přímým kontaktem s tělesnými tekutinami netopýrů, zasáhne i další, se uvidí časem. V budoucnu ale testovaných i nakažených nejspíš přibude.

Hlavní ministr státu Kérala Pinarayi Vijayan uvedl, že vláda bere úmrtí „velmi vážně“. Požádal lidi, aby byli opatrní, nosili roušky a nemocnice navštěvovali pouze v naléhavých případech. Dodal však, že není důvod k panice, protože lidé, kteří byli v kontaktu s těmi, kteří v důsledku viru zemřeli, se už léčí.

„Zaměřujeme se na včasné vyhledávání kontaktů nakažených osob a izolaci všech lidí s příznaky,“ řekla novinářům státní ministryně zdravotnictví Veena Georgeová. Ta dále uvedla, že virus rozpoznaný v Kérale je stejný jako virus zjištěný dříve v Bangladéši. Tento „bangladéšský kmen“ se šíří z člověka na člověka a má vysokou úmrtnost. Pozitivní ale je, že v minulosti byl méně nakažlivý.

Sousední stát Tamilnádu oznámil, že cestující přicházející z Kéraly budou podrobeni lékařským testům a ti s příznaky chřipky budou izolováni.

„V některých částech státu byl omezen pohyb veřejnosti, aby se zvládla zdravotní krize,“ doplnila ministryně a dodala, že státní epidemiologové používají antivirotika a monoklonální protilátky k léčbě tří nakažených osob. Mezi nimi je jeden ze zdravotníků.

Pacient nula

První obětí byl drobný statkář pěstující banány a arekové ořechy z vesnice Maruthonkara v okrese Kozhikode, uvedl vládní úředník. Ten údajně dokázal vypátrat všechny osoby, s nimiž mohl statkář přijít do styku, než se jeho zdravotní stav začal zhoršovat. Jeho dcera a švagr jsou také nakaženi a jsou v nemocnici na izolačním oddělení. Další členové rodiny a blízcí sousedé jsou testováni, popisuje server Al-Džazíra.

Druhé úmrtí následovalo po kontaktu s první obětí, k němuž muselo dojít přímo v nemocnici. Jak ukázalo vyšetřování, oběti nebyly příbuzné, dodal úředník, který si přál zůstat v anonymitě, protože nebyl oprávněn hovořit s médii.

K vypuknutí nákazy dochází sporadicky. K předchozím infekcím v jižní Asii došlo, když lidé pili šťávu z datlových palem kontaminovanou výkaly netopýrů, píše server Mint. Květnové šetření agentury Reuters pak označilo části Kéraly za místa celosvětově nejvíce ohrožená propuknutím netopýřích virů, zejména proto, že rozsáhlé odlesňování a urbanizace přivedly lidi a volně žijící zvířata do těsnějšího kontaktu.

Tomu přikyvují i odborníci. Podle nich jsou časté epidemie viru Nipah důsledkem úbytku životního prostředí a kvůli tomu žijí zvířata v těsnější blízkosti lidí. To pak napomáhá mutování virů a přenosu z druhu na druh.

Právě rodná vesnice zemřelého statkáře se nachází v blízkosti lesa, který je domovem hned několika druhů netopýrů. Už během epidemie viru Nipah v roce 2018 byli kaloňové ze stejné oblasti pozitivně testováni na virus.

Kozhikode zaznamenalo první – a nejhorší – epidemii viru Nipah v roce 2018, kdy zemřelo 17 z 18 potvrzených případů. V roce 2019 byl hlášen jeden případ v okrese Ernakulam a pacient se uzdravil. V roce 2021 však zemřel dvanáctiletý nakažený chlapec ve vesnici Chathamangalam.

Reklama

Související témata:

Doporučované