Hlavní obsah

Zahraniční investoři se kvůli vraždě Chášakdžího ve velkém zbavují saúdských akcií

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Saúdskoarabská burza Tadawul.

Reklama

Investoři ze zahraničí prodali v posledním týdnu saúdské akcie za přibližně 4 miliardy rijálů (v přepočtu 24 miliard korun). Jde o druhý největší výprodej od otevření saúdské burzy cizím investorům.

Článek

Na saúdské burze nastal minulý týden výrazný výprodej. Podle agentury Bloomberg se o něj postaraly hlavně zahraniční fondy kvalifikovaných investorů, které se ve výsledné čisté bilanci zbavily akcií za 4 miliardy rijálů.

Byl to druhý největší výprodej ze strany cizinců od chvíle, kdy před třemi lety Saúdská Arábie částečně otevřela svůj trh zvaný Tadawul světu.

Důvodem je nejistota pramenící ze situace okolo nevyjasněné vraždy novináře Džamála Chášakdžího. Kvůli smrti opozičního žurnalisty na saúdskoarabském velvyslanectví v Istanbulu se Saúdům také hromadně odhlašují prominentní hosté z konference Ekonomické fórum a čerstvě Německo rozhodlo o přerušení dodávek zbraní do země.

Teď se tak přidává i panika na kapitálových trzích. Akcií se minulý týden zbavovali i domácí drobní investoři. Rozvoj a otevírání burzy je přitom jeden z pilířů reforem Muhammada bin Salmána, které mají pomoci k diverzifikaci ekonomiky a omezení závislosti pouštního království na ropě.

„Saúdské snahy nyní výrazně utrpěly a bude teď stát hodně času a tvrdého úsilí, aby se Saúdové dostali zpět na někdejší úroveň důvěryhodnosti,“ okomentoval pro Bloomberg situaci hlavní analytik britské společnosti Think Markets Naeem Aslam.

Přes počáteční propad ale v minulém týdnu dohromady Tadawul index připsal 1,6 procenta. Podle oficiálních informací totiž situaci zachraňují státní saúdské fondy, které naopak nakoupily akcie za více než 7,8 miliardy rijálů.

Reklama

Doporučované