Hlavní obsah

Írán a Bělorusko prohlubují spolupráci

Foto: Profimedia.cz

Setkání íránského prezidenta Ebráhíma Raísího s běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem v Teheránu

Reklama

Běloruský prezident Lukašenko uvedl, že se těší na rozvíjení ekonomické spolupráce s Teheránem. Sankce Západu vůči Íránu a Bělorusku označil za příležitost k rozvíjení spolupráce.

Článek

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondělí podepsal několik dohod s íránskou vládou, mimo jiné obchodních či o spolupráci v důlním průmyslu či dopravě. Během státní návštěvy se Lukašenko setkal v Teheránu s prezidentem Ebráhímem Raísím či nejvyšším íránským duchovním vůdcem ajatolláhem Alím Chameneím. Všichni tři označili sankce Západu vůči Íránu a Bělorusku za příležitost rozvíjet vzájemnou spolupráci, informovala televize Al-Džazíra.

„Dnes jsme se dohodli na cestovní mapě mezi Íránem a Běloruskem a vytyčili jsme podmínky politické a ekonomické spolupráce,“ řekl na společné tiskové konferenci s Lukašenkem Raísí. Dodal, že Teherán je připraven sdílet s „přátelským“ Běloruskem zkušenosti, jak ze sankcí Západu udělat výzvu pro vlastní rozvoj.

Lukašenko, který je blízkým spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina, uvedl, že se těší na rozvíjení ekonomické spolupráce s Teheránem. Dodal, že s íránskou stranou dohodl cíl pro vzájemnou obchodní výměnu v letošním roce v objemu 100 milionů dolarů (asi 2,2 miliardy korun).

Teherán čelí dlouhodobě sankcím řady zemí kvůli svému jadernému programu a stejně jako Minsk i kvůli porušování lidských práv a represím vůči opozici. Po ruské invazi na Ukrajinu z loňského února uvalil Západ sankce na Bělorusko kvůli tomu, že Rusko podporuje a že ruské armádě poskytlo své území k útoku na Ukrajinu. Írán čelí kritice Západu, že Moskvě posílá drony, které ruská armáda využívá k útokům na ukrajinské cíle.

Lukašenko dorazil do Teheránu v neděli a jeho návštěva má připomenout také 30. výročí diplomatických vztahů, které obě země navázaly v roce 1992, uvedla Al-Džazíra.

Reklama

Doporučované