Hlavní obsah

Írán obsadil tanker v Ománském zálivu. Má jít o odvetu

Foto: StockStudio Aerials, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Zákrok Íránu může zvýšit napětí v regionu.

Článek

Írán ve čtvrtek obsadil tanker s iráckou ropou směřující do Turecka. Jedná se o odvetu za loňskou konfiskaci stejného plavidla a ropy Spojenými státy, píše agentura Reuters. K zabavení lodi navíc došlo ve stejnou dobu, co v Rudém moři útočí jemenské milice Hútíům, které z Íránu dostávají podporu.

„Po loňské krádeži íránské ropy Spojenými státy byl dnes ráno na základě soudního příkazu zadržen íránským námořnictvem tanker St Nikolas… je na cestě do íránských přístavů,“ uvedla polooficiální tisková agentura Fars s odvoláním na prohlášení námořnictva.

Loď St Nikolas byla loni zabavena Spojenými státy v rámci operace na vymáhání sankcí. Írán tehdy varoval USA, že tento krok „nezůstane bez odezvy“.

Podle britské námořní bezpečnostní firmy Ambrey se kolem 07:30 (04:30 SEČ) na loď St Nikolas nalodili ozbrojení útočníci. To se mělo stát, když plula poblíž ománského města Sohar. Její sledovací systémy se vypnuly poté, když zamířila k íránskému přístavu Bandar-e-Jask. Původní cesta přitom vedla přes Suezský průplav do Aliagy v západním Turecku, kam plavidlo s 19člennou posádkou převáželo 145 000 tun ropy.

Jemenští Hútíové od října útočí na obchodní plavidla v Rudém moři, čímž chtějí vyjádřit podporu palestinské militantní a teroristické skupině Hamás v jejím boji proti Izraeli. K útokům docházelo hlavně v průlivu Báb al-Mandab na jihozápadě Arabského poloostrova. Čtvrteční incident se nachází blíže k Hormuzskému průlivu mezi Ománem a Íránem.

Více o útocích Húthíů:

Úřad Spojeného království pro námořní obchodní operace (UKMTO) dříve ve čtvrtek uvedl, že obdržel zprávu, že plavidlo nacházející se asi 50 námořních mil východně od pobřeží Ománu bylo obsazeno čtyřmi až pěti ozbrojenými osobami. Podle další informací měli ozbrojení vetřelci mít na sobě černé uniformy vojenského stylu a černé masky.

Britský úřad, který poskytuje informace o námořní bezpečnosti, také uvedl, že se mu nepodařilo navázat další kontakt s plavidlem a že úřady incident stále vyšetřují. Server Tankertrackers.com, který sleduje a informuje o celosvětových přepravách ropy, uvedl, že tanker převážel „iráckou ropu“ a dříve nesl jméno Suez Rajan.

Reklama

Související témata:

Doporučované