Hlavní obsah

Britské síly odrazí útoky Húthíů, varuje ministr obrany Shapps

Foto: Profimedia.cz

Ministr obrany Velké Británie Grant Shapps.

Reklama

Íránem podporovaná povstalecká skupina Húthíové se zaměřuje na lodě směřující do Izraele, přičemž na ně od října podnikla více než 100 útoků. USA k ochraně lodí v Rudém moři spustily mezinárodní operaci.

Článek

Ministr obrany Velké Británie Grant Shapps prohlásil, že britské síly jsou připraveny zasáhnout proti húthíjským povstalcům, kteří útočí na nákladní lodě v Rudém moři. Spojené království je podle Shappse „připraveno podniknout přímou akci“ na ochranu klíčové námořní trasy pro přepravu ropy a zkapalněného zemního plynu.

Americké a britské válečné lodě tyto rakety a drony za obrovských nákladů sestřelují. Nyní Velká Británie varuje Húthíe, aby toho nechali, jinak riskují, že proti nim USA a Velká Británie vojensky zakročí.

„Húthíové by neměli být na omylu: Jsme odhodláni hnát zlovolné aktéry k odpovědnosti za nezákonné zábory a útoky. Pokračování agrese v oblasti Rudého moře představuje riziko chybné kalkulace a eskalace, která by mohla vyvolat konflikt v celém regionu,“ napsal Shapps v textu zveřejněném v deníku Daily Telegraph. Shapps dodal, že tato situace je „zkouškou pro mezinárodní společenství“ a že Spojené království musí „pevně stát po boku spojenců“.

USA v oblasti zahájily v prosinci mezinárodní námořní operaci na ochranu lodí. Připojily se k ní další země, včetně Spojeného království, Kanady, Francie, Bahrajnu, Norska a Španělska. V rámci této aliance sestřelil HMS Diamond - britský torpédoborec typu 45 - podezřelý útočný dron. Ministerstvo obrany uvedlo, že to bylo poprvé za několik desetiletí, kdy britské královské námořnictvo sestřelilo vzdušný cíl.

Problém pro USA, Spojené království a jejich spojence spočívá v tom, že zacílení na odpalovací stanoviště raket Húthíů by vážně eskalovalo současnou krizi na Blízkém východě a potenciálně by vtáhlo Západ do přímé konfrontace, píše BBC.

Rudé moře je jednou z nejdůležitějších námořních cest na světě, protože spojuje trhy v Evropě s Asií. Přibližně 12 % světového obchodu prochází úžinou Bab al-Mandab, která se nachází v blízkosti místa, kde Húthíové útočí na lodní dopravu. Analytici varují, že útoky Húthíů by mohly vést ke zvýšení cen ropy a zkapalněného zemního plynu vytěženého na Blízkém východě, protože se jedná také o jednu z nejdůležitějších tras pro přepravu.

Reklama

Doporučované