Hlavní obsah

Irskem zmítá případ černošské holčičky, které „omylem“ nedali medaili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Záběry z gymnastických závodů v Irsku v březnu roku 2022. Video: twitter/mhdksafa

 

Reklama

Na sociálních sítích se začaly šířit záběry, které zachycují, jak pořadatelé při udílení cen za gymnastiku ignorovali černošskou dívku. Příslušné orgány původně tvrdily, že jde o omyl. Mezinárodní tlak je však přiměl k omluvě.

Článek

Irskem otřásá příběh černošské holčičky, která na závodech v gymnastice jako jediná nedostala medaili za účast. Tamní sportovní orgány jsou pod tlakem kvůli obviněním ze systematického rasismu. Podporu dívce vyjádřila i americká gymnastická superstar Simone Bilesová.

Na sociálních sítích se začaly šířit záběry z gymnastických závodů, které se konaly v březnu loňského roku v Irsku. Během několika dní video nasbíralo miliony zhlédnutí.

Záběry zachycují porotkyni, která rozdává seřazeným gymnastkám medaili za účast v závodech. Když dojde řada na holčičku s tmavou barvou pleti, jedinou v celé skupině dívek, porotkyně se na chvíli zarazí, načež medaili na krk nasadí gymnastce, která stojí vedle ní. V rozdávání pokračuje až na okraj řady, dokud černošská holčička nezůstane jako jediná bez medaile.

Na to, že dívku přeskočila, neupozorní trenér, fotograf, pořadatelé ani nikdo z početného davu, který předávání medailí přihlíží, upozorňuje deník The Guardian.

„Když se toto video začalo šířit, oslovili mě její rodiče. Lámalo mi to srdce, a tak jsem jí poslala krátké video. Ve sportu ani kdekoliv jinde není místo pro rasismus,“ napsala gymnastka Bilesová na sociální síti X (dříve Twitter). Připojily se k ní i další známé osobnosti.

Upřímný omyl, nebo rasismus?

Irské orgány, které mají na starosti rozvoj sportu, čelí kritice za to, že k incidentu od začátku nepřistoupily s dostatečnou vážností.

Ředitelka organizace Sport Ireland Una Mayová dříve vzkázala, že nešlo o projev rasismu. Tvrdila, že porotkyni se jen na chvíli „zamotaly medaile“ a černošskou dívku přeskočila omylem.

Organizace Sport Ireland později její slova mírnila. Sdělila, že „k incidentu nikdy nemělo dojít“ a odsuzuje všechny formy rasismu. Vzkázala, že případ měla vyšetřit gymnastická organizace Gymnastic Ireland.

Ta původně incident v pátečním prohlášení označila za „upřímný omyl“, kterého porotkyně „hluboce lituje“. Dodala, že případ vyšetřovala až do letošního srpna po tom, co obdržela od rodičů holčičky stížnost na rasistické chování pořadatelů.

Gymnastics Ireland se v pátečním prohlášení soustředila výhradně na podíl porotkyně, která dívce medaili nedala. Organizace vzkázala, že „plně akceptovala, že to, co se stalo, bylo nepřijatelné, zdůraznila ale, že k tomu nedošlo úmyslně“. Své pochybení si prý po chvíli pořadatelé uvědomili a dívce medaili předali, ještě než s rodiči odešla domů. Rodině poslali také omluvný dopis.

Triumfální návrat gymnastky Simone Bilesové

Americká gymnastka Simone Bilesová se v srpnu vrátila k závodění. Poprvé od olympiády v Tokiu, kde rozvířila debatu o tlaku na vrcholové sportovce, odstartovala v gymnastické soutěži. „Cítím se opravdu dobře,“ prozradila.

Server Irish Independent však v pátek citoval dívčinu matku, podle které se gymnastická organizace neomluvila dostatečně.

Ke kritice se přidalo i irské ministerstvo, pod které spadají aktivity v oblasti sportu. V pondělí uvedlo, že holčička zažila „ošklivé zklamání“ a irská gymnastická organizace konala příliš pomalu.

Po tlaku ministerstva a mnohých sportovních hvězd, včetně Bilesové, však v pondělí vydala nové prohlášení, upozorňuje stanice BBC. V něm se „hluboce omlouvá“ za veškeré nepříjemnosti, které dívce i její rodině způsobila, a vzkazuje, že si uvědomuje, že měla udělat více, aby zajistila, že se „nikdy nic podobného nestane“.

Matka černošské dívky dříve vzkázala, že se případ rozhodla řešit nejen pro bolest, kterou zažila její dcera, ale také proto, že má obavy ze systematického rasismu v irském sportu a o bezpečí mladých sportovců.

„Jsme často jediná černošská rodina na gymnastických závodech a tohle pro nás bylo velice bolestivé,“ uvedla podle CNN matka holčičky, která zůstala v anonymitě kvůli ochraně soukromí nezletilé dívky i proto, že měla strach, že by se mohla stát terčem rasistických výhrůžek.

Reklama

Související témata:

Doporučované