Hlavní obsah

„Tentokrát to dělám pro sebe.“ Gymnastická superstar slaví triumfální návrat

Foto: Stacy Revere, Getty Images

Simone Bilesová na svém prvním závodě od olympiády v Tokiu.

Reklama

Americká gymnastka Simone Bilesová zaznamenala v sobotu triumfální návrat. Poprvé od olympiády v Tokiu, kde rozvířila debatu o tlaku na vrcholové sportovce, odstartovala v gymnastickém závodě. „Cítím se opravdu dobře,“ prozradila.

Článek

Před dvěma lety svým odstoupením ze soutěže družstev na tokijské olympiádě otevřela téma duševního zdraví u vrcholových sportovců. Teď se po dvouleté odmlce opět vrátila k závodění a znovu svět přesvědčila o svém talentu.

Americká gymnastická hvězda Simone Bilesová se o víkendu stala vítězkou soutěže US Classics, která se konala nedaleko Chicaga. Závodila poprvé od olympijských her v Tokiu v roce 2021.

„Cítila jsem se opravdu dobře, zejména po tom všem, co se stalo v uplynulém roce,“ uvedla šestadvacetiletá Bilesová v rozhovoru pro stanici CNBC.

Čtyřnásobná olympijská šampionka v roce 2021 oznámila, že se rozhodla upřednostnit své duševní zdraví a na čas se stáhnout ze světa vrcholové gymnastiky.

„Život je víc než jen gymnastika,“ sdělila Bilesová novinářům na olympiádě v Tokiu po tom, co americká delegace oznámila, že gymnastka nebude pokračovat v týmové soutěži kvůli psychickým problémům. Své odstoupení později vysvětlila tím, že při točených prvcích ztrácí přehled o tom, kde se ve vzduchu nachází.

O tom, jak Bilesová přestala závodit

Bilesová svými slovy rozvířila rozsáhlou debatu o tlaku, pod kterým se v dnešní době profesionální sportovci nachází. V téže době k ní svými otevřenými výroky přispěly i japonská tenistka Naomi Ósakaová a americká koulařka Raven Saundersová (psali jsme zde).

„Tentokrát to dělám pro sebe“

„Vždycky jsem tak nějak věděla, že se vrátím,“ uvedla Bilesová po tom, co o víkendu zazářila na soutěži US Classics. „Tentokrát to dělám pro sebe,“ dodala.

Bilesová vyhrála v Hoffman Estates u Chicaga víceboj s bodovým ziskem 59,100 o pět bodů před druhou Leanne Wongovou a byla nejlepší také na kladině a prostných, píše agentura ČTK.

„Všechno do sebe zapadlo. Mám opravdu dobrý pocit z toho, jak na tom teď jsem psychicky i fyzicky,“ okomentovala gymnastka svůj úspěšný návrat.

„Hodně jsem na sobě pracovala, stále chodím každý týden na terapii a bylo pro mě vzrušující přijít sem a získat sebevědomí, které jsem měla předtím,“ dodala.

Fanoušci návrat Bilesové nadšeně přivítali

Bilesovou přišla na sobotní soutěž podpořit celá řada nadšených fanoušků. Na sobě měli trička s nápisy jejího jména a v rukou třímali transparenty s povzbuzujícími hesly. S nadšením vzpomínaly i na to, jak tehdy gymnastka otevřeně promluvila o svých psychických problémech.

„Odvaha a vzor, s jakým vystoupila a řekla: ‚Ne, moje duševní zdraví je důležitější, moje fyzické zdraví je důležitější.‘ Jsem na ni tak pyšná,“ uvedla podle stanice CNN jedna z fanynek.

Bilesová si vřelé přijetí, kterého se jí od publika v Hoffman Estates dostalo, pochvalovala. „Všichni, kteří fandili - plakáty, to všechno v davu - prostě mě zahřálo u srdce, že ve mě stále věří,“ uvedla. „Znamená to pro mě hrozně moc po tom, co se stalo v Tokiu,“ doplnila.

Simone Bilesová získala celkem čtyři zlaté medaile z olympijských her a 19 zlatých medailí z mistrovství světa. Stala se tak nejúspěšnější gymnastkou v historii Spojených států.

Kam nyní povedou její kroky, zůstává nejasné. Podle zahraničních médií je pravděpodobné, že Bilesová koncem srpna odstartuje na mistrovství USA v San Jose a na přelomu září a října se utká na mistrovství světa v Antverpách.

Reklama

Související témata:

Doporučované