Hlavní obsah

Italská vláda chce pustit odpůrce interrupcí na potratové kliniky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Kabinet premiérky Giorgie Meloniové povolil vstup aktivistů na kliniky v rámci širšího balíčku, se kterým spojil hlasování o důvěře vládě.

Reklama

Italská vláda schválila opatření, které umožní odpůrcům potratů vstupovat na interrupční kliniky. Podle opozice jde o výrazný zásah do ženských práv.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Italská konzervativní vláda Giorgie Meloniové přijala opatření, které umožní odpůrcům interrupcí vstup na potratové kliniky. Opozice to považuje za velkou ránu pro práva žen.

Opatření je součástí balíčku návrhů, které má financovat fond EU na oživení ekonomiky po pandemii covidu-19. Vláda s ním spojila hlasování o své důvěře, v úterý opatření odklepla poslanecká sněmovna a očekává se i schválení v Senátu, píše britský server The Guardian.

Podobné kroky již přijalo několik italských regionů ovládaných pravicovými stranami. Tamní vedení financovala nátlakové skupiny, aby infiltrovaly potratové kliniky. V několika oblastech byl také omezen přístup k potratové pilulce.

Interrupce byly v Itálii legalizovány v roce 1978. Dostupnost bezpečných potratů je však v zemi obtížná, jelikož většina gynekologů podle dat ministerstva zdravotnictví zákrok provádět odmítá. V roce 2021 to bylo 63 procent.

Místopředseda vlády Antonio Tajani prohlásil, že vláda zákon měnit nehodlá, ale zároveň „nesmíme kriminalizovat ty, kteří jsou proti potratům“. Dodal, že svoboda svědomí v podobných případech byla vždy povolena, a věří, že se každý zachová nejlépe podle svého přesvědčení a svědomí.

Před hlasováním o balíčku prohlásil mluvčí největší protipotratové organizace v Itálii Pro Vita Jacopo Coghe, že skupina nemá v plánu navštěvovat protipotratové kliniky. Dále však řekl, že chce, aby tyto instituce nabízely ženám spíše alternativy potratů.

Předsedkyně středolevicového hnutí Demokratická strana (PD) Elly Schleinová označila opatření za „tvrdý útok na svobodu žen“. „Je to další krok zpět pro Itálii,“ komentovali rozhodnutí poslanci z opozičního Hnutí pěti hvězd.

Luisa Rizzitelliová, aktivistka za ženská práva a koordinátorka One Billion Rising, která usiluje o ukončení násilí na ženách, se obává dalších kroků vlády. „Toto opatření se může zdát jako maličkost, ale symbolicky je velmi silné. Vláda vysílá jasné signály, že udělá cokoliv, aby donutila ženy změnit názor. Nemělo by se to dít,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Doporučované