Hlavní obsah

Izrael zareagoval na nevhodné chování vojáka. Rezervistu propustil z armády

Bez komentáře: K zadržení asi 70 Palestinců došlo před nemocnicí Kamála Advána v severní části Pásma Gazy. Podle izraelské armády jde údajně o bojovníky Hamásu.Video: twitter/idfonline

 

Reklama

Izraelská armáda oznámila, že propustila rezervistu, který na internetu sdílel video z výslechu jednoho z palestinských zajatců. Videí se zajatci je několik. Jejich obsah může být vyhodnocen jako válečný zločin, míní odborník.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelská armáda oznámila, že ukončila službu rezervistovi, který na sociálních sítích sdílel video z výslechu palestinského vězně. „Rezervista pořídil a publikoval záznam navzdory rozkazům a hodnotám izraelské armády,“ stálo v prohlášení armády. Dále uvedla, že podnikne potřebné kroky, aby identifikovala a potrestala podobné incidenty, informovala BBC.

BBC analyzovala celkem osm videí, na nichž se vyskytují palestinští zajatci a na sociálních sítích je sdíleli bývalí nebo současní vojáci sloužící v izraelské armádě. Podle mezinárodně uznávaného lidskoprávního právníka sira Geoffreyho Nice, který mezi lety 1998 až 2006 pracoval pro Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii, může být nahrávání a sdílení těchto videí považováno za válečný zločin. Podle jiných odborníků může jít o porušení mezinárodního práva, které zakazuje válečné zajatce vystavovat ponižování.

K možným válečným zločinům dochází i v případě řízených demolic budov, kterých se izraelská armáda v Pásmu dopouští. Armáda je provádí kvůli vytvoření nárazníkové zóny, která by teroristům z Hamásu ztížila budoucí útoky. Analýza deníku The New York Times od listopadu zaznamenala nejméně 33 řízených demolic, které zničily stovky budov, včetně těch civilních jako mešity, školy a obytné komplexy. Demolice civilních budov přitom mohou porušovat válečná pravidla zakazující úmyslné ničení civilního majetku (psali jsme zde).

Analyzovaná videa natočená izraelskými vojáky obsahovala většinou záběry na svlečené palestinské zajatce. Na videu, za které byl rezervista propuštěn, probíhal výslech zajatce, který byl nahý přivázán k židli a evidentně krvácel. Na dalším videu byly vidět tři zajaté ženy klečící se zakrytýma očima s izraelskou vlajkou vlající nad nimi. Na jiném videu byly pak stovky zajatců shromážděných na hřišti. Většina z nich byla svlečena jen ve spodním prádle, měla zavázané oči a klečela na zemi v řadách. Všechna videa posléze ze sociálních sítí zmizela.

Podle Geoffreyho Nice je potřeba záběry z videí podrobit důkladnému vyšetřování, aby se podobným případům zamezilo. Vyhazovem jednoho rezervisty se problém nevyřeší, míní právník. Mluvčí izraelské armády Peter Lerner zdůraznil, že se armáda řídí platnými normami a zákony, přiznal ale, že na bojišti může dojít k pochybením. Popsal také, že armáda s těmi, co poruší tyto dané normy a zákony, nakládá podle ustanovených disciplinárních opatření.

Reklama

Doporučované