Hlavní obsah

Izraelská armáda zahájila operaci v největší nemocnici na jihu Pásma Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: twitter//idfonline

Boje v Pásmu Gazy (ilustrační foto).

Reklama

Teroristé z palestinské organizace Hamás údajně v nemocnici ve městě Chán Júnis drželi rukojmí, uvádí agentura Reuters s odkazem na izraelskou armádu.

Článek

Izraelská armáda zahájila operaci v Násirově nemocnici ve městě Chán Júnis, která je největší nemocnicí na jihu Pásma Gazy. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na izraelskou armádu, která tvrdí, že podle zpravodajské služby tam hnutí Hamás drželo lidi unesené 7. října z izraelského pohraničí.

„Provádíme přesné cílené operace, jako v minulosti, tam, kde by podle tajných služeb mohla být těla rukojmích,“ uvedla armáda v prohlášení. Palestinské úřady ovládané hnutím Hamás předtím informovaly, že vojáci vnikli na oddělení pohotovosti nemocnice a násilím vyhánějí civilisty a zdravotníky.

Podle televize Al-Džazíra předtím buldozerem zbořili zeď v jižní části areálu a nařídili zdravotníkům, aby přemístili pacienty z intenzivní péče do jiné nemocniční budovy.

Reportér Al-Džazíry ráno informoval o „těžké palbě“. Ve skupinách po pěti měli lékaři a zdravotní sestry s pacienty procházet kontrolami a opouštět budovu. Mnoho mladých mužů podle něj vojáci zatkli.

Ve středu BBC s odvoláním na místní palestinské zdroje uvedla, že izraelská armáda nařídila tisícům lidí, aby se z nemocnice evakuovali. Armáda uvedla, že pro odchod zřídila bezpečný koridor, což ale popřely zdroje citované televizí Al-Džazíra, podle níž bylo několik lidí při evakuacích postřeleno.

Reklama

Doporučované