Hlavní obsah

Izraelský premiér Netanjahu byl kvůli dehydrataci převezen do nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Premiérův úřad později potvrdil, že 73letý Netanjahu podstoupil vyšetření v nemocnici Šeba u Tel Avivu a že jeho stav je dobrý.

Článek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu byl dnes převezen do nemocnice poté, co se necítil dobře, informovala izraelská média. Premiérův úřad později potvrdil, že 73letý Netanjahu podstoupil vyšetření v nemocnici Šeba u Tel Avivu a že jeho stav je dobrý.

Testy ukázaly, že izraelský vůdce trpí dehydratací. V nemocnici zůstane přes noc na pozorování. Pravidelná schůzka izraelské vlády byla posunuta z neděle na pondělí.

Podle některých médií Netanjahu doma omdlel, spadl a uhodil se do hlavy, do nemocnice byl ale přivezen při vědomí. List Haarec s odvoláním na zdravotnický zdroj rovněž napsal, že Netanjahu byl při vědomí a že v nemocnici chodil bez pomoci. Tyto zprávy ale nebyly oficiálně potvrzeny.

Dnes odpoledne zveřejnil usmívající se Netanjahu videoprohlášení z nemocnice, ve kterém říká, že byl v pátek u Galilejského jezera na sluníčku bez pokrývky hlavy a bez vody. „Nebyl to dobrý nápad,“ uvedl. „Díky Bohu, cítím se velmi dobře,“ dodal a poděkoval veřejnosti za vyjádření podpory. Izraelce v této souvislosti vyzval, aby v nynějších vysokých teplotách hodně pili.

Horké a suché počasí ve světě

  • Nejméně 48 lidí bylo v sobotu na západě Turecka hospitalizováno se závažnějším případem úpalu, informuje s odvoláním na místní média agentura DPA.
  • V západním Turecku, stejně jako v sousedním Řecku, vydávají úřady pro obyvatele doporučení, jak minimalizovat zdravotní rizika vysokých teplot. V oblíbeném turistickém regionu Antalya na jihozápadě země bylo v sobotu až 44 stupňů.
  • Horké počasí v jižní Evropě podle odborníků způsobuje tlaková výše Kerberos, kterou by měla vystřídat další anticyklóna Chárón, jež přinese ještě vyšší teploty. Ve dnes relativně chladnějším Madridu očekávají meteorologové po víkendu teploty nad 40 stupňů, na italské Sardinii až 47 stupňů.
  • Vlna veder v jižní Evropě naopak zatím výrazněji nepostihla Španělsko, kde se s výjimkou nejjižnější části země teploty drží kolem 30 stupňů Celsia.

Zdroj: ČTK

V Izraeli nyní podobně jako na jihu Evropy panuje vlna veder, kdy se teploty pohybují kolem 35 stupňů Celsia.

Vůdce izraelské opozice Jair Lapid popřál Netanjahuovi „úplné uzdravení a hodně zdraví“. „Ať je vám lépe,“ napsal na twitteru.

Netanjahu je nejdéle sloužícím izraelským vůdcem. Během 15 let byl premiérem několikrát a jeho současná krajně pravicová vláda nastoupila do úřadu loni v prosinci.

Loni v říjnu nynější izraelský ministerský předseda zkolaboval při modlitbě v jeruzalémské synagoze. Také tehdy byl převezen do nemocnice, kde mu lékaři provedli nezbytné testy, jejich výsledky ale byly podle médií normální. Hospitalizován byl jen jednu noc.

Související témata:

Doporučované