Hlavní obsah

Jak zdání klame: Bizarní útvar na Marsu vypadá jako portál do tunelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: NASA

Fotografie z Marsu zveřejněná na webu NASA.

Reklama

Snímek pořízený vozítkem Curiosity rozvášnil nadšence do mimozemských civilizací. Podle geologa Petra Brože ale fotce zajistila pozornost klamná perspektiva a náhoda. Ve skutečnosti na ní není nic zvláštního.

Článek

Fotografie pod tímto textem není žádný podvrh. Můžete se na ni podívat i přímo na webu NASA a to dokonce i v tom samém ořezu a přiblížení. Není pochyb, že útvar ve skále na fotce vypadá jako vytesaný portál do jeskyně, případně, s větší mírou fantazie, třeba do mimozemského bunkru nebo kamkoliv jinam. Realita je ale o hodně nudnější.

Ve skutečnosti jde totiž jen o další případ snímku z vesmíru, který klame lidskou mysl náhodnou podobou něčemu, co dobře známe z běžného života. Podle Petra Brože z Geofyzikálního ústavu AV ČR útvar na fotce nejspíš vznikl vyštípnutím kusu horniny. Dojem, že se jedná o portál, podle něj umocnila i perspektiva.

„Každý člověk, co se podívá na velkou mozaiku celého skalního útvaru, pochopí, na co se kouká a jak to asi vzniklo,“ řekl Brož s tím, že na internetu koluje jen přiblížená fotografie ukazující útvar, který je v reálu vysoký a široký jen desítky centimetrů.

Foto: NASA

Zmiňovaný útvar jsme na mozaice zvýraznili.

Odborník specializující se na sopečnou činnost na Marsu a dalších planetách řekl, že na mozaice vidíme „skalní výchoz, který je celý popraskaný, přičemž diskutovaný útvar je jen kusem jedné z mnoha prasklin, ze které vypadl kus materiálu“.

Pravý úhel přírodě není cizí

Obdélníkový tvar vyštípnuté horniny podle Brože není v přírodě na Zemi ani ve vesmíru ničím nevídaným. „Materiál se tam odštípl v pravém úhlu, takže to samozřejmě vypadá jako dveře nebo portál. Ve skutečnosti to ale ani není až taková náhoda. Jde o poměrně častý způsob štípání hornin,“ řekl Brož a dodal, že podobné kameny s kolmými stěnami můžeme běžně vidět i na Zemi.

Proč ale NASA vůbec zveřejnila přiblíženou a matoucí fotografii? Podle Brože je to dáno tím, že kamera na vozítku Curiosity „funguje na principu teleobjektivu a když fotí jednu skálu, udělá třeba 500 fotografií, které až posléze někdo slepuje dohromady a tvoří z nich velkou panoramatickou fotografii“.

Na webu nicméně NASA zveřejňuje fotografie i jednotlivě, a tak není divu, že si jí někdo mezi stovkami dalších všiml a začal sdílet v domnění, že je na ní něco podezřelého.

Jeden z mnoha případů

Tato fotografie z vozítka Curiosity nebyla zdaleka první svého druhu. Snímky z vesmíru, na nichž je zdánlivě něco, co tam vůbec nepatří, se objevují poměrně často.

Když zůstaneme u Marsu, například v roce 2015 tam rovněž Curiosity vyfotila předmět dokonale připomínající lžíci. „To byla hezká ukázka. Je to tím, že Mars je planeta, kde není nic jiného než kamení a písek, který tam miliardy let brousí horniny. Když máte dostatek času a příležitostí, náhodný proces vám tak může vytvořit prakticky cokoliv,“ řekl k tomu Brož.

Kromě toho už na Marsu vznikly i fotky skalních útvarů nebo jiných objektů připomínajících například lidské obličeje, nohu robota, rybu, anděla a desítky dalších věcí lidem známých z běžného života nebo kultury.

A netýká se to samozřejmě jen Marsu. Před několika měsíci například vzbudila velkou pozornost fotografie z čínského robotického vozítka na Měsíci.

Čínská národní vesmírná agentura (CNSA) o fotografii informovala poprvé loni v prosinci, kdy čínští vědci dokonce mluvili o „tajemné boudě“.

Když se ale vozítko přiblížilo, vyšlo najevo, že jde o obyčejný kámen, který dokonce ani nemá hranatý tvar. Dojem „měsíční kostky“, jak předmět nazývala média, vytvořila hra perspektivy, světla a stínu.

Reklama

Související témata:

Doporučované