Hlavní obsah

„Jako potrava pro děla“. Mobilizované ruské vojáky posílají bojovat bez zbraní

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Případů, kdy si mobilizovaní ruští vojáci stěžují na to, že je na frontu posílají téměř bez zbraní a bez přípravy, přibývá. Ruská komisařka pro lidská práva vyzvala generála Gerasimova, aby prošetřil zacházení s muži z Tatarstánu.

Článek

Vojáci, které Rusko mobilizovalo v Tatarstánu, si stěžovali na to, že je do bojů na Ukrajině poslali jako „spotřební materiál“. Tvrdili, že jim nedali téměř žádné zbraně a na frontu je odveleli bez jakékoliv předchozí přípravy. Nakonec dosáhli svého a dostali se zpátky ke svému pluku. Incident ale nejspíš čeká další vyšetřování.

Ruská komisařka pro lidská práva Taťjana Moskalkovová v pondělí vyzvala náčelníka generálního štábu ruské armády Valerije Gerasimova, aby prověřil informace o tom, že vojáci mobilizovaní v Tatarstánu museli bojovat „prakticky beze zbraní“. Informoval o tom server RBC.

„Poslala jsem výzvu náčelníkovi generálního štábu Valeriji Gerasimovovi a požádala ho, aby prověřil informace, které se objevily na internetu, o tom, že mobilizovaní muži z Republiky Tatarstán byli vysláni k plnění bojových úkolů v rámci speciální vojenské operace prakticky beze zbraní,“ napsala na telegramu Moskalkovová.

Začátkem února se na internetu objevil videovzkaz od mužů mobilizovaných v Tatarstánu. Skupina vojáků na záběrech říká, že pochází z 1231. pluku, ale nedávno je převedli do podřízenosti armády Doněcké lidové republiky. Odebrali jim prý přitom vybavení i další nejnutnější věci a na frontu je poslali téměř bez přípravy.

„Jejich heslo zní: Bojuj do posledního vojáka a pak pošlou nové,“ uvedli mobilizovaní muži. Tvrdí, že armáda Doněcké lidové republiky k nim přistupuje jako ke „spotřebnímu materiálu“. Do útoku je údajně poslala bez výcviku, bez léků a pouze se čtyřmi zásobníky. „Jsme čtvrtá posila, která sem přijela, a zatím se odtamtud nikdo nevrátil,“ popisují vojáci z Tatarstánu.

Foto: Profimedia.cz

Ženy mobilizovaných vojáků adresovaly výzvu ruským úřadům.

Na ruské orgány mezitím apelovaly také rodiny mobilizovaných mužů. Jejich matky a manželky nahrály video, ve kterém tvrdí, že jejich muže vysílají na frontu jako „čerstvou potravu pro děla“. Když je poslali do útoku, nebyli prý téměř vůbec vybaveni, měli pouze samopaly, chyběla jim také potřebná příprava. Území, na které je odveleli, navíc údajně nebylo předem vyčištěno od min.

Vojáci, kteří videovzkaz nahráli, byli nakonec z vojenské jednotky Doněcké lidové republiky převeleni zpátky ke svému pluku, informovala agentura Tatar-inform s odkazem na tiskové oddělení regionálních armádních představitelů. Jak se k situaci postaví generál Gerasimov, zatím zůstává nejasné.

Stěžují si i muži z Kaliningradu a Tuvy

Není to poprvé, co armáda Doněcké lidové republiky čelí kritice ze strany mobilizovaných mužů. Na její chování si dříve stěžovali také vojáci z Kaliningradu nebo Tuvy.

Podobný vzkaz jako vojáci z Tatarstánu nahráli i muži z Kaliningradu, kteří byli mobilizováni v říjnu 2022. Popisují v něm, jak se po tom, co se podíleli na „střežení zvláště důležitých objektů“ a několikrát změnili místo nasazení, ocitli v Doněcku, píše server Novaya Gazeta.

„Náš prapor byl zcela předán Doněcké lidové republice a byl přejmenován z vojsk územní obrany na pěchotu,“ tvrdí vojáci s tím, že je poslali plnit útočné úkoly. „Neodmítáme plnit zadané úkoly, ale nejsme vycvičeni k útoku. Náš prapor už utrpěl ztráty. Naši velitelé jsou daleko, nemáme s nimi téměř žádnou komunikaci. Posílají nás doslova na jatka,“ dodávají. Vedení Kaliningradské oblasti slíbilo, že se bude případem zabývat.

Rusko zažívá smrtící únor

Britské ministerstvo obrany zveřejnilo s odkazem na ukrajinské zdroje nová data, podle kterých zemřelo za poslední měsíc více ruských vojáků než kdykoli od prvního týdne invaze.

Mobilizovaní vojáci ze sibiřské oblasti Tuva začátkem února natočili video v tamní domorodém jazyce. Stěžují si v něm na to, že se je jejich kolegové z Doněcké lidové republiky násilím snažili přimět, aby bojovali v jejich řadách, bili je a vyhrožovali jim, připomíná server Meduza.

Případem se na žádost gubernátora Tuvy Vladislava Chovalyga zabývalo ruské ministerstvo obrany. Nakonec souhlasilo s přesunem odvedenců do 55. brigády, kde slouží většina mobilizovaných obyvatel regionu.

Další případ k prošetření

Ruská komisařka pro lidská práva také podle server RBC v pondělí oznámila, že chce vyšetřovacímu výboru zaslat odvolávání ohledně pravosti videa, které údajně zachycuje popravu bývalého člena Vagnerovy soukromé armády. „Mimosoudní popravy jsou nepřijatelné a je samozřejmě potřeba je prověřit,“ vysvětluje Moskalkovová.

Odkazuje přitom na video, které bylo zveřejněno na telegramovém kanálu Grey Zone, jenž je napojen na vagnerovce. Je na něm vidět voják, který sedí ve sklepě s hlavou opřenou o kamennou zeď. Za ním stojí muž a svírá v ruce kladivo.

V textu, který video doprovází, se píše, že se jedná o čtyřiačtyřicetiletého Dmitrije Jakuščenka, kterého Vagnerova armáda naverbovala v ruském vězení. Čtyři dny poté, co se stal jejich členem, ale přeběhl na ukrajinskou stranu. Vagnerovci ho nakonec dopadli a jeho život ukončili ránou kladivem, informovala stanice BBC.

Pod videem napsali, že se jedná o „soudní proces za zradu“, a připomněli, že podobný osud jako Jakuščenka před třemi měsíci stihl také dalšího člena Vagnerovy skupiny Jevgenije Nužina.

Reklama

Doporučované