Hlavní obsah

4,5 hodiny boje o jeho život. Šinzó Abe po atentátu zemřel na ztrátu krve

Video z místa činu, na kterém nejdříve Šinzó Abe promlouvá k davu a následně policie pacifikuje podezřelého střelce.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Útok se odehrál během politické kampaně před víkendovými volbami. Útočník někdejšího letitého premiéra Japonska střelil zezadu, zranil jej zřejmě na pravé straně krku a levé straně hrudníku. Bezprostřední stav Abeho byl kritický.

Článek

Japonský expremiér Šinzó Abe zemřel. S odkazem na zprávy z nemocnice, kde se politika snažili zachránit poté, co se stal obětí atentátu, to oznámila státní televize NHK.

Stav sedmašedesátiletého politika byl od začátku označován jako „velmi vážný“. Podle jeho mladšího bratra Nobua Kišiho, který zastává post ministra obrany, podstupoval Abe transfuzi a lékaři bojovali o jeho život.

Podle lékařů, kteří se expremiéra snažili zachránit, nejevil Abe při příjezdu do nemocnice známky života. V péči ho nicméně měli čtyři a půl hodiny. Snažili se zastavit krvácení a masivní ztrátu krve nahradit transfuzemi. Použili přes sto dávek krve. Na záchranu života to nestačilo. Lékaři označili jako příčinu smrti právě vykrvácení.

Zemřel v 17:03 místního času, uvedli na tiskové konferenci.

Pachatel zaútočil ve městě Nara, kde expremiér v rámci kampaně promlouval k davu u nádraží. Svědci incidentu popsali, že viděli muže se zbraní, uvedl korespondent britské BBC Rupert Wingfield-Hayes. Střelec nicméně nejprve minul. Abeho tak zasáhl až napodruhé. Ten se ihned sesunul k zemi, krvácel a zkolaboval.

Bezpečnostní složky pachatele, jenž se nebránil, ihned zadržely. Podle médií se jedná o Tecuju Jamagamiho (42), bývalého člena námořních sil sebeobrany, které opustil v roce 2005. Podezřelý řekl policii, že nebyl s expremiérem spokojený a chtěl ho zabít, uvedla o chvilku později státní televize NHK s odvoláním na své zdroje. 

K incidentu došlo podle Reuters v 11:30 lokálního času.

Japonská politická scéna je skonem Abeho ochromená. Současný premiér Fumio Kišida uvedl, že atentát před nedělními volbami do horní komory parlamentu je zcela nepřijatelný. „Je to barbarský čin uprostřed volební kampaně, která je základem demokracie, a je naprosto neodpustitelný,“ řekl.

Šinzó Abe byl nejspíše střelen zezadu, napsala agentura Reuters s odvoláním na zdroj z vládní Liberálně demokratické strany (LDP).

„Podle místní hasičské stanice se zdá, že bývalý premiér Abe je ve stavu zástavy srdce a dýchání,“ uvedla bezprostředně po útoku státní televize NHK. Televize podle agentury AFP použila pojmy a obraty, které se v Japonsku používají v případech, než lékaři mohou oficiálně potvrdit smrt.

Videa z místa incidentu začala okamžitě kolovat i na sociálních sítích. NHK například ukázala video, na kterém Abe před nádražím pronáší předvolební projev, když se ozvou dva výstřely, po nichž je krátce zakrytý výhled a poté je vidět, jak příslušníci ochranky srážejí na zem neznámého muže.

Na fotografii agentury Kjódó lze vidět, jak Abe leží na ulici a na bílé košili má krev. Kolem něj se tísní lidé, jeden z nich mu provádí masáž srdce.

Podle Reuters byl Abe postřelen na pravé straně krku a levé straně hrudníku. „Ozvala se hlasitá rána a pak kouř,“ popsal situaci pro agenturu Reuters přítomný podnikatel Makoto Ičikawa.

Na incident přicházejí první reakce ze zahraničí

Atentát obratem odsoudily světové špičky, které doufaly, že Šinzó Abe násilný útok přežije.

„Naše myšlenky a modlitby jsou s ním, s jeho rodinou a s japonským lidem,“ řekl americký ministr zahraničí Antony Blinken na okraj zasedání skupiny G20 na indonéském ostrově Bali. „Je to velmi, velmi smutný okamžik. A čekáme na zprávy z Japonska,“ dodal.

Americký velvyslanec v Japonsku Rahm Emanuel prohlásil, že se USA za Abeho „modlí“. Japonského expremiéra popsal jako „vynikajícího vůdce Japonska a neochvějného spojence USA“.

Předseda Evropské rady Charles Michel označil Abeho za „skutečného přítele a pevného obránce mnohostranného řádu a demokratických hodnot“. „EU stojí v této těžké době po boku japonského lidu a Fumia Kišidy. Hlubokou soustrast jeho rodině,“ řekl Michel.

Bývalý australský expremiér Kevin Rudd označil incident za útok „na prodemokratické podporovatele“.

„Věřím, že všichni jsou stejně překvapení a smutní jako já. Tchaj-wan i Japonsko jsou demokratické země s vládou práva. Jménem své vlády bych ráda násilné a nezákonné činy ostře odsoudila. Bývalý premiér Abe je nejen mým dobrým přítelem, ale také věrným přítelem Tchaj-wanu,“ uvedla na Facebooku tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen.

Šok a podporu rodině vzkázal přes Twitter i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Podobně i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, indický premiér Naréndra Módí nebo novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Střelecké útoky v Japonsku jsou nevídané

Útoky střelců jsou v Japonsku, kde jsou zakázané ruční zbraně, výjimečné. Pokud si místní chce zbraň koupit, musí projít přísnými zkouškami a psychologickým testem. I v tomto případě si může pořídit pouze vzduchovku či airsoftovou zbraň, píše BBC. Podle NHK nicméně zbraň pachatele z pátečního incidentu vypadá jako vyrobená doma.

Útoky na politiky jsou v Japonsku téměř nevídané. Přestože mají vysocí činitelé ochranku, často se pohybují v bezprostřední blízkosti občanů. Především pak v době předvolebních kampaní, kdy se politici setkávají a zdraví se svými příznivci.

Reuters zmiňuje z japonské historie dva podobné případy. V roce 2007 došlo v Nagasaki k zastřelení tamního starosty Iccha Ita příslušníkem tradiční zločinecké organizace Jakuza a v roce 1960 byl při projevu zavražděn příznivcem pravice lídr japonských socialistů Inejiro Asanuma, a to samurajským mečem.

Abe byl nejdéle sloužícím japonským premiérem. V čele vlády stál v letech 2006 až 2007 a od roku 2012 do září 2020, kdy odstoupil. O měsíc dříve ohlásil, že kvůli zdravotnímu stavu hodlá podat demisi.

Před nedělními volbami do horní komory parlamentu pozastavila kampaň všechna hlavní politická uskupení, podle místních médií je o to požádala vládnoucí strana. Kišida na tiskové konferenci uvedl, že do Tokia svolal všechny členy vlády.

Reklama

Doporučované