Hlavní obsah

„Je čas na válku“. Izraelský premiér vyloučil příměří s Hamásem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Reklama

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyloučil příměří v Gaze a prohlásil, že „nyní je čas na válku“. Osvobození rukojmího vnímá jako důkaz, že Izrael může vojenskou ofenzivou osvobodit i další izraelské zajatce.

Článek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve svém pondělním projevu nastínil postoj Izraele k probíhajícímu konfliktu s palestinským ozbrojeným hnutím Hamás. Na brífinku pro média z Tel Avivu se věnoval několika klíčovým bodům.

Izraelský premiér podle BBC poblahopřál Izraelským obranným silám (IDF) a bezpečnostní agentuře Šin Bet k osvobození vojínky Ori Megidishové. Megidishová byla osvobozena v neděli večer, tři týdny poté, co byla spolu s více než 220 dalšími rukojmími unesena Hamásem. Poté, co ji po lékařské kontrole prohlásili za zdravou, se již znovu setkala se svou rodinou.

Ohledně pozemní operace v Gaze se Netanjahu podle The Guardianu vyjádřil, že podle izraelského odhadu může pozemní operace v Gaze zajistit propuštění rukojmích držených Hamásem. Zdůraznil, že je nepravděpodobné, že by Hamás rukojmí propustil bez nátlaku.

Netanjahu rozhodně vyloučil příměří a uvedl historické příklady, jako byla reakce USA po bombardování Pearl Harboru a teroristických útocích z 11. září. Tvrdil, že výzvy k příměří se rovnají kapitulaci před Hamásem a terorismem, a zdůraznil, že nyní je čas na válku na obranu společné budoucnosti Izraele.

Premiér Netanjanhu promluvil anglicky v komentáři pro zahraniční média. Na dotaz, zda vzhledem ke klesající podpoře od veřejnosti uvažuje o odstoupení, odpověděl, že „rezignovat“ by měl akorát Hamás.

Více o napětí na Západním břehu Jordánu

Židovský stát se nyní brání terorismu palestinského hnutí Hamás, zároveň se ale musí potýkat s terorismem domácím. Radikální osadníci na Západním břehu Jordánu útočili na jednu z palestinských vesnic. Díky svému zastánci ve vládě se cítí být beztrestní.

Izraelský premiér zdůraznil, že je důležité, aby byl civilizovaný svět ochoten čelit tomu, co označil za „barbary“. Zmínil, že nedávné akce Hamásu slouží jako připomínka nutnosti bojovat proti silám, které ohrožují mír a bezpečnost.

„Izrael bude stát proti silám barbarství, dokud nezvítězí. Doufám a modlím se za to, že civilizované země po celém světě tento boj podpoří, protože boj Izraele je i vaším bojem. Pokud zvítězí Hamás a íránská osa zla, budete dalším terčem vy,“ prohlásil také Netanjahu.

„Výzvy k příměří jsou výzvami, aby se Izrael vzdal Hamásu, aby se vzdal terorismu. Bible říká, že je čas pro mír a čas pro válku. Toto je čas pro válku. Válku za naši společnou budoucnost. Dnes vytyčujeme hranici mezi silami civilizace a silami barbarství,“ řekl Netanjahu. Dodal, že Izrael válku nezačal, ale vyhraje ji.

S odkazem na oběti izraelského bombardování v Pásmu Gazy Netanjahu řekl, že je třeba rozlišovat mezi „cíleným vražděním nevinných a neúmyslnými oběťmi, které provázejí každou legitimní válku“. Zopakoval, že Hamás civilisty využívá jako „lidské štíty“ a že bude tuto „teroristickou taktiku“ nadále uplatňovat, dokud to povede k tomu, že Izrael bude obviňován mezinárodním společenstvím.

Reklama

Doporučované