Hlavní obsah

Už to doutná i na Západním břehu Jordánu, kde panuje bezpráví

Foto: Ayman Nobani/picture alliance, Getty Images

Truchlící Palestinci, kteří se v nemocnici v Nábulusu na Západním břehu dozvěděli o smrti otce a syna, kteří byli zraněni při střetech s židovskými osadníky.

Reklama

Na účastníky pohřbu čtyř Palestinců, kteří byli zastřeleni při srážkách s židovskými osadníky, ve čtvrtek zaútočili radikální osadníci. Ti se díky svému zastánci ve vládě cítí beztrestní.

Článek

Židovský stát se nyní brání terorismu palestinského hnutí Hamás, zároveň se ale musí potýkat s terorismem domácím. Radikální osadníci na Západním břehu Jordánu ve středu opět zaútočili na jednu z palestinských vesnic.

Maskovaní mladí muži nejdříve házeli na vesnici kameny, což Palestinci opětovali, poté do vesnice Kusra nedaleko Nábulusu dorazili na čtyřkolkách a zapálili rozvodnu elektřiny a zabili čtyři lidi a devět dalších zranili, informoval server The Times of Israel.

Až poté vstoupili do vesnice izraelští vojáci, aby je rozehnali. Vojenský mluvčí uvedl, že armáda celý incident prošetřuje. Jak ale uvádí izraelský list, útočníci bývají jen zřídka zatčeni, natož odsouzeni.

V souvislosti s narůstajícím násilím ze strany osadníků se spekulovalo o tom, že vojáci, kteří musejí uklidňovat situaci na Západním břehu Jordánu, chyběli v Gaze při sobotním útoku teroristů z Hamásu. „Může to být částečně pravda, ale nestojí to za celkovým selháním armády,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Jonathan Rynhold, politolog z Bar-Ilanovy univerzity.

Extremisté mají mocné zastánce

Extremisté z řad osadníků, kteří se často hlásí k hnutí Hilltop Youth (Mladí z vrcholů kopců) mají totiž své zastánce přímo ve vládě Benjamina Netanjahua. Ministr vnitřní bezpečnosti Itamar Ben Gvir má pod sebou přímo policii a správa okupovaného Západního břehu Jordánu spadá pod ministra financí Becalela Smotriče, dalšího z extremistických členů kabinetu. Právě Smotrič na jaře vyzýval k vymazání města Huvára z mapy, jinými slovy ke genocidě.

Reportér v Izraeli

Zvláštní zpravodaj Seznam Zpráv Jan Novák vyrazil do Izraele, aby zprostředkoval hrůzy, které tam teroristé z Hamásu napáchali.

Ve čtvrtek pak násilí pokračovalo, a to útokem osadníků na truchlící Palestince při pohřbu výše zmíněných zabitých. Deník Haarec navíc popsal celou řadu dalších incidentů, které proběhly na Západním břehu během jediného dne. Šlo například o útok na rodiny sklízející olivy nebo střelbu na okolo jedoucí palestinská auta.

Schopnost Palestinců pomáhat ohroženým komunitám je omezenější než kdykoli předtím. Od soboty izraelská armáda zablokovala mnoho vstupů do palestinských měst a vesnic, umístila tam betonové bloky a hromady hlíny. Zamykala také železné brány, které jsou instalované na mnoha místech. Města a vesnice jsou od sebe odříznuty, nejvíce uzavírek je v okolí Jeruzaléma.

Cíl osadníků je jasný – vyhnat palestinské obyvatelstvo, jak píše Haarec. Palestinské ministerstvo zahraničí osadnické útoky odsoudilo a označilo je za „zločiny okupačních sil a milicí teroristických osadníků“.

Reklama

Doporučované