Hlavní obsah

Je na Muska legrace moc? Na Twitteru v předvečer voleb přituhuje

Foto: Profimedia.cz

Miliardář Elon Musk s logem sociální sítě Twitter (ilustrační obrázek).

Reklama

Plánovaným zákazem neoznačených parodických účtů reagoval Musk na počínání celebrit, které se rozhodly na znamení nesouhlasu s plánovanými změnami Twitteru, udělat si z nového majitele veřejně legraci.

Článek

Proměna Twitteru pokračuje. Nový vlastník platformy Elon Musk oznámil, že všechny účty, které se budou vydávat za někoho jiného, aniž by daly jasně na srozuměnou, že se jedná o parodii, budou trvale zrušeny.

„Od nynějška budou všechny účty Twitteru, které se budou vydávat za někoho jiného, aniž by bylo jasně uvedeno, že se jedná o parodii, trvale pozastaveny,“ oznámil na Twitteru Musk. Dodal, že před pozastavením nebude vydávat „žádná varování“ a jakákoli změna jména si vynutí dočasnou ztrátu modré ikony s ověřením.

Oznámení přišlo poté, co si někteří uživatelé na Twitteru změnili zobrazovací jméno, ne však jména svých účtů, a tweetovali jako „Elon Musk“, píše agentura AP. Reagovali tím na Muskovo rozhodnutí nabídnout ověřený účet na Twitteru všem uživatelům, kteří si za něj budou ochotni připlatit. Zavedení ověření, které má stát 7,99 dolarů (téměř 200 korun) měsíčně, je podle Muska způsobem, jak Twitter demokratizovat.

Musk se proti uživatelům, kteří se za něho vydávají, rozhodl zasáhnout. V neděli tak například pozastavil twitterový účet komičce Kathy Griffin, která si dříve své zobrazovací jméno změnila na Elon Musk a dokonce na svém profilu použila miliardářovu fotografii. Muskovým jménem přidávala příspěvky týkající se voleb, které v úterý čekají Spojené státy.

V jednom z příspěvků například podle deníku The Guardian napsala: „Po dlouhých diskusích se ženami mého života. Rozhodl jsem se, že volit modrou pro jejich volbu je jedině správné (Jsou to také sexy samičky, btw.) #VoteBlueToProtectWomen“. Modrou barvou přitom odkazovala k americké demokratické straně. Zmiňovaným tweetem jí Muskovým jménem vyjadřovala podporu.

Podcast Stopáž o Muskovi a Twitteru

Co Muskova koupě Twitteru znamená pro komunikaci a výměnu informací na internetu? A ustojí nejbohatší muž světa deal za 44 miliard dolarů? Odpovědi na tyto otázky hledal podcast Stopáž.

Podobně si Muskovo jméno přivlastnila i herečka Valerie Bertinelliová, která přidala několik tweetů vyjadřujících podporu demokratickým kandidátům, než změnila své uživatelské jméno opět na to pravé. „Tak fajn, byla to sranda a myslím, že jsem dala najevo, o co mi jde,“ napsala Bertinelliová.

Dříve přitom Muska kritizovala za to, že účel modré ikony změnil. „Jednoduše to znamenalo, že vaše identita byla ověřena. Podvodníci by se za vás hůře vydávali,“ uvedla Bertinelliová. „To už dnes neplatí. Hodně štěstí!“ dodala.

Musk vyzývá k podpoře republikánů

Snad i v reakci na zmíněné incidenty Musk později veřejně prohlásil, že v nadcházejících volbách podporuje republikánskou stranu. „Nezávisle smýšlejícím voličům: Sdílená moc udrží na uzdě nejhorší excesy obou stran. Proto doporučuji hlasovat pro republikánský Kongres vzhledem k tomu, že prezident je demokrat,“ napsal na svůj oficiální profil Musk, který již dříve zmiňoval, že bude hlasovat pro republikány.

Agentura Reuters připomíná, že Musk je ostrým kritikem administrativy prezidenta Joea Bidena a demokratů obecně, vadí mu především plán na zdanění miliardářů. Zmínil se už ale také, že by nepodpořil Trumpa, kdyby znovu oznámil, že se bude ucházet o Bílý dům, což se všeobecně očekává. Podle Muska je Trump na další období moc starý. Šéf Tesly a SpaceX by dle svých slov zřejmě podpořil guvernéra státu Florida Rona DeSantise.

Ještě v srpnu přitom Musk hovořil o tom, že Twitter musí být politicky neutrální. „Aby si Twitter zasloužil důvěru veřejnosti, musí být naprosto politicky neutrální. Což zcela jistě znamená, že naštvaná bude jak krajní levice, tak krajní pravice,“ cituje Muska Reuters.

Masové propuštění zaměstnanců Twitteru

Miliardář Elon Musk po převzetí Twitteru začal s masovým propouštěním a po škrtech ve vedení začala radikální čistka i mezi řadovými zaměstnanci. Někteří si ale jednání nenechali líbit a podali na společnost žalobu.

Musk na konci října dokončil převzetí společnosti Twitter za 44 miliard dolarů (asi 1,1 bilionu Kč). Následně rozpustil devítičlennou správní radu a stal se jediným ředitelem podniku. Oznámil také, že Twitter vytvoří radu pro moderování obsahu s „velmi různorodými názory“. „Před svoláním této rady nedojde k žádným zásadním rozhodnutím o obsahu ani obnovení účtů,“ dodal.

Musk avizoval, že účty, které na Twitteru byly dříve zakázány, zatím nebudou povoleny. Chce totiž, aby měla platforma jasně stanovený proces, jehož vytvoření potrvá podle něj ještě několik týdnů. Jedním z těchto účtů byl a stále je i profil amerického exprezidenta Donalda Trumpa, který tak definitivně nebude před úterními volbami reaktivován, jak se původně spekulovalo.

Chaos okolo Twitteru v současnosti vede k růstu zájmu o alternativní síť Mastodon, píše Reuters. Přesunula se ni i komička Griffinová, která zde po zrušení twitterového účtu Muska humorně kritizovala. „Hádám, že ne VŠICHNI moderátoři obsahu byli propuštěni? Lol,“ napsala v reakci na rozsáhlé propuštění, které spolu s převzetím Twitteru Muskem započalo.

Platforma Mastodon se ve většině ohledů Muskově sociální síti velmi podobá, není však řízena jedinou firmou. Jde o decentralizovanou síť, která běží na tisícovkách počítačových serverů, které provozují převážně dobrovolní správci. Vytvořil ji mladý německý programátor Eugen Rochko s cílem vybudovat digitální veřejný prostor, který by nebyl pod kontrolou jediné organizace.

Reklama

Související témata:

Doporučované