Hlavní obsah

Je to konec? Aktivita sopky na La Palmě po 13 týdnech ustala

Foto: NeyroM, Shutterstock.com

Sopka Cumbre Vieja na snímku z prosince 2021.

Reklama

„Nevytéká z ní magma, neregistrujeme žádné otřesy ani větší emise oxidu siřičitého,“ citoval list El País experty z Národního geografického institutu (IGN). Další erupce označili nyní za nepravděpodobné, nicméně je nevyloučili.

Článek

Aktivita sopky na španělském ostrově La Palma, jejíž erupce začala 19. září, ustala. Experti nevylučují, že by vulkán mohl činnost obnovit, proto doporučují vyčkat několik dní, než oznámí konec erupce, jež trvá 13. týden, informoval deník El País.

Podle geografů, které list oslovil, vše nasvědčuje tomu, že erupce skončily. Přestala vytékat magma, usaly otřesy, také emise oxidu siřičitého jsou poprvé od začátku erupce extrémně nízké. To znamená, že denně nepřekračují pět tun. „V době vrcholu erupce dosahovaly tyto emise i přes 50 tisíc tun,“ napsal El País.

Šéf krizového štábu regionální vlády Kanárských ostrovů, jejichž je La Palma součástí, Miguel Ángel Morcuende v úterý řekl, že aktivita vulkánu „prakticky skončila“. Dodal však, že experti to zatím nemohou potvrdit.

Sopka v masivu Cumbre Vieja se už několikrát v posledních týdnech uklidnila, ale například v neděli opět začala chrlit lávu a jedovaté plyny. Den nato se opět výrazně zklidnila.

Láva ze sopky na ostrově La Palma zničila za 12 týdnů na 1650 budov, z toho 1320 obytných domů. Zbytek zničených budov jsou zemědělské provozy, továrny, obchody či školy. Láva poškodila na 70 kilometrů silnic a asi 370 hektarů plantáží. Několik proudů lávy, která tekla do oceánu, pokrylo na 1220 hektarů a další území, zatím neupřesněné rozlohy, zničil popel ze sopky.

Masa popela, která místy dosahuje výšky i několik metrů, zasypala například i hřbitov a zničila úrodu banánů.

Díky včasným evakuacím si erupce nevyžádala žádnou přímou oběť, před měsícem ale zemřel starší muž, který odstraňoval sopečný popel ze svého domu. O střechu nad hlavou přišlo podle deníku El País asi 2300 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované