Hlavní obsah

Jemenští povstalci budou útočit, dokud se nezastaví „izraelská agrese“

Foto: Mohammed al-wafi, Shutterstock.com

Jemenští povstalci Húthíové narušují už několik měsíců námořní dopravu. Ilustrační fotografie.

Reklama

Jemenští povstalci dál útočí na lodě v Rudém moři. Útoky prý zastaví až v momentě, kdy skončí „izraelská agrese“. Mezitím se v úterý podařilo sestřelit několik húthíjských útočných dronů.

Článek

Jemenští povstalci nezastaví útoky na lodě v Rudém moři, dokud neskončí izraelská „agrese“ v Pásmu Gazy. Podle agentury Reuters to v úterý prohlásil jejich mluvčí Muhammad Abdal Salám. Húthíové tak i nadále pokračují v napadání obchodních plavidel – v úterý musela svůj první útok odvrátit i nedávno nasazená loď německého námořnictva, Hessen. V rámci mise Evropské unie Aspides, která začala v pátek, loď zničila dva nepřátelské vzdušné cíle.

„Žádné operace, které pomáhají palestinskému lidu, se nezastaví, dokud se nezastaví izraelská agrese v Gaze a obléhání,“ řekl mluvčí Húthíů na otázku, jestli rebelové útoky pozastaví, když se Izrael a palestinské radikální hnutí Hamás dohodnou na příměří.

Íránem podporovaní šíitští povstalci tvrdí, že jejich útoky jsou reakcí právě na válku Izraele proti Hamásu a na podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě.

Regionální velitelství americké armády CENTCOM v noci na dnešek uvedlo, že americké letadlo a spojenecká loď sestřelily v úterý pozdě večer nad Rudým mořem celkem pět útočných dronů.

Britská vojenská služba UKMTO zase informovala o zřejmém pokusu o útok na nákladní loď plující pod vlajkou Marshallových ostrovů. Povstalecká raketa ale plavidlo nezasáhla, do vody dopadla zhruba tři námořní míle od něj. Spojené státy na útoky povstalců opakovaně reagovaly použitím síly, zatím se jim je ale nepodařilo zastavit.

Reklama

Doporučované