Hlavní obsah

Jourová bude mít v Komisi dočasně na starost i justici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

Reklama

Nahradí svého belgického kolegu Didiera Reynderse, který si vzal dovolenou, aby se mohl ucházet o nejvyšší post v Radě Evropy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová (ANO) převezme unijní justici. Současný eurokomisař pro tuto oblast Didier Reynders z Belgie zahájí kampaň za získání nejvyšší pozice v jiné mezinárodní organizaci - post generálního tajemníka Rady Evropy. Až do volby si vzal neplacené volno, píše server Politico s odkazem na mluvčí unijní exekutivy Ariannu Podestaovou.

Rada Evropy zařadila Reynderse spolu s bývalým švýcarským prezidentem Alainem Bersetem a bývalým estonským ministrem kultury Indrekem Saarem do užšího výběru kandidátů na post generálního tajemníka 25. března. Konečné hlasování se uskuteční na konci června.

Jourová již na Reyndersovo portfolio dohlížela jako místopředsedkyně pro hodnoty a transparentnost, včetně otázek právního státu, boje proti dezinformacím a plurality médií. Tou je od roku 2019.

„Děkuji předsedkyni Evropské komise, že mi dočasně svěřila portfolio justice. Jsem připravena pokračovat v dobré práci Didiera Reynderse. Přeji mu hodně štěstí,“ vyjádřila se na platformě X Jourová, která stejně jako on pochází z frakce Renew Europe.

Reklama

Doporučované