Hlavní obsah

„Jsem naživu!“ Papež František opustil nemocnici v dobré náladě

Foto: Profimedia.cz

Papež František při odjezdu z polikliniky Gemelli v Římě.

Reklama

Papež František byl propuštěn z římské nemocnice, kde strávil tři dny kvůli bronchitidě. Po cestě do Vatikánu mával čekajícím občanům i médiím.

Článek

Když papež František v sobotu opouštěl římskou polikliniku Gemelli, žertoval, že je „stále naživu“. O jeho možném propuštění o víkendu předem informoval Vatikán, vše však záleželo na výsledku testů.

Do nemocnice byl papež přijat ve středu s dýchacími potížemi a později mu byl diagnostikován zánět průdušek. Agentura Reuters přitom upozorňovala na to, že František se před cestou do nemocnice zúčastnil pravidelné generální audience, na které vypadal, že se těší dobrému zdraví.

Nejde o jediné zdravotní problémy, se kterými se šestaosmdesátiletý papež potýká. Například v červenci 2021 strávil v nemocnici Gemelli deset dní po operaci střev, kdy mu lékaři odebrali 33 centimetrů tlustého střeva. Krátce nato oznámil, že se plně zotavil a může normálně jíst. Letos v lednu ale informoval, že se mu „vrátila“ divertikulóza neboli vyboulení střevní stěny.

Papež má také potíže s kolenem, a je proto často odkázán na invalidní vozík nebo chodí o holi. Bolesti, kterými trpí, mu čas od času znepříjemňují jeho povinnosti, a některé z nich je dokonce nucen rušit.

S jeho potížemi mu pomáhá celý tým odborníků. Mezi nimi je i José María Villalón, odborník na sportovní medicínu a hlavní lékař madridského fotbalového týmu Atlético de Madrid. V listopadu o tom informovala Katolická tisková agentura.

Papež František v prosinci oslavil 86. narozeniny, a překonal tak věk, ve kterém rezignoval jeho předchůdce Benedikt XVI. v roce 2013. Předchozí papež Jan Pavel II. zemřel ve věku 84 let.

Reklama

Doporučované