Hlavní obsah

Papeže Františka převezli do nemocnice, Vatikán ruší jeho program

Foto: Salma Bashir Motiwala, Shutterstock.com

Papež František v listopadu loňského roku ve Vatikánu.

Reklama

aktualizováno •

Papeže Františka ve středu převezli do nemocnice. Podle Vatikánu tam zůstane několik dní kvůli infekci dýchacích cest.

Článek

Papeže Františka ve středu převezli do římské nemocnice Gemelli a podle Vatikánu tam Svatý otec stráví několik dní kvůli infekci dýchacích cest. Šestaosmdesátiletý papež podle dostupných zpráv nemá covid.

Agentura Reuters poukázala na to, že papež se před cestou do nemocnice zúčastnil pravidelné generální audience, na které vypadal, že se těší dobrému zdraví.

Šestaosmdesátiletý papež strávil v červenci 2021 v nemocnici Gemelli deset dní po operaci střev. Lékaři mu tehdy odebrali 33 centimetrů tlustého střeva.

Krátce nato František oznámil, že se plně zotavil a může normálně jíst. Letos v lednu ale v rozhovoru pro agenturu AP řekl, že se mu „vrátila“ divertikulóza neboli vyboulení střevní stěny.

Papež má také potíže s kolenem, a je proto často odkázán na invalidní vozík nebo chodí o holi. Bolesti, kterými trpí, mu čas od času znepříjemňují jeho povinnosti, a některé z nich je dokonce nucen rušit.

S jeho potížemi mu pomáhá celý tým odborníků. Mezi nimi je i José María Villalón, odborník na sportovní medicínu a hlavní lékař madridského fotbalového týmu Atlético de Madrid. V listopadu o tom informovala Katolická tisková agentura.

Villalón v rozhovoru pro rozhlasovou stanici španělské biskupské konference COPE popsal, jaké to je, léčit hlavu katolické církve. Papež František je podle něj „velmi milým a velmi tvrdohlavým pacientem v tom smyslu, že existují chirurgické zákroky, které nechce“. „Musíme mu nabízet konzervativnější zákroky, aby s nimi souhlasil,“ dodává.

Papež František v prosinci oslavil 86. narozeniny, a překonal tak věk, ve kterém rezignoval jeho předchůdce Benedikt XVI. v roce 2013. Předchozí papež Jan Pavel II. zemřel ve věku 84 let.

Reklama

Doporučované