Hlavní obsah

K léčbě papežova kolene povolali šéflékaře španělského velkoklubu

Foto: Profimedia.cz

Papež František v příštím měsíci oslaví 86. narozeniny a překoná tak věk, ve kterém rezignoval jeho předchůdce Benedikt XVI.

Reklama

V týmu specialistů, kteří mají papeži Františkovi pomoci s jeho problémy s kolenem, je i hlavní lékař madridského fotbalového týmu. O papeži tvrdí, že je „velmi tvrdohlavým pacientem“. Rozumí si ale, protože mají oba rádi fotbal.

Článek

Pětaosmdesátiletý papež František je kvůli potížím s kolenem často odkázán na invalidní vozík nebo chodí o holi. Bolesti, kterými trpí, mu čas od času znepříjemňují jeho povinnosti a některé z nich je dokonce nucen rušit.

S jeho potížemi mu pomáhá celý tým odborníků. Mezi nimi je i José María Villalón, odborník na sportovní medicínu a hlavní lékař madridského fotbalového týmu Atlético de Madrid. Informovala o tom Katolická tisková agentura.

Villalón v rozhovoru pro rozhlasovou stanici španělské biskupské konference COPE popsal, jaké to je léčit hlavu katolické církve. Papež František je podle něj „velmi milým a velmi tvrdohlavým pacientem v tom smyslu, že existují chirurgické zákroky, které nechce“. „Musíme mu nabízet konzervativnější zákroky, aby s nimi souhlasil,“ dodává.

Lékař také líčil, jak byl během první interakce s papežem nervózní. To se ale prý záhy změnilo a muži se sblížili, neboť mají oba v lásce fotbal. Papež prozradil, že jeho oblíbencem je útočník Atlética de Madrid Ángel Correa, argentinský fotbalista, který hrával za fotbalový klub San Lorenzo v Buenos Aires.

O to, aby společně s dalšími odborníky papežovi pomohl, ho požádala Apoštolská nunciatura ve Španělsku a Španělská biskupská konference.

Papež František vyzval Putina, aby zastavil válku na Ukrajině

Papež František začátkem října vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby „zastavil kolotoč násilí a smrti na Ukrajině“. Odsoudil i hrozbu jaderné války, kterou označil za „absurdní“.

Jde zatím o nejhlasitější papežovu výzvu k zastavení násilí od začátku ruské války na Ukrajině před sedmi měsíci.

Papežův problém s kolenem má podle Villalóna dopad i na další klouby. „Někdy to začíná u kloubu s osteoartrózou a ostatní klouby se zhoršují, protože jsou přetěžovány,“ vysvětluje lékař s tím, že usilují o tom, aby to dále nepostupovalo a situace se zlepšila.

Papež František v příštím měsíci oslaví 86. narozeniny, a překoná tak věk, ve kterém rezignoval jeho předchůdce Benedikt XVI. v roce 2013. Dřívější papež Jan Pavel II. zemřel ve věku 84 let.

V souvislosti s papežovými zdravotními obtížemi začaly v létě sílit spekulace, že se papež František chystá funkci opustit. Sám papež tyto spekulace posílil svým netradičním letním programem a náznaky, že by se mohl kvůli pokročilejšímu věku a zdravotním problémům funkce hlavy církve vzdát. V červenci sice František popřel, že by se k odchodu chystal v brzké době, téma už nicméně zůstalo živé.

Papež František od května k pohybu používá střídavě hůl nebo invalidní vozík. Jeho potíže se projevily například začátkem tohoto měsíce, když papež cestoval na návštěvu do Bahrajnu. Po cestě ho sužovaly bolesti natolik, že nebyl schopen se osobně pozdravit s novináři tak, jak to obvykle dělá. Dříve také zrušil několik veřejných vystoupení a návštěv.

Reklama

Doporučované