Hlavní obsah

Jsme připraveni na cokoliv, zní z USA. Blinken si promluví s Lavrovem

Foto: Profimedia.cz

„Nevíme, zda se prezident (Vladimir) Putin rozhodl. Ale víme, že je schopen jednat velice rychle,“ řekl americký ministr zahraničí.

Reklama

Americký ministr zahraničí Antony Blinken ohlásil, že ještě dnes by měl hovořit se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem ve snaze zabránit případné ruské invazi na Ukrajinu.

Článek

„Nadále vidíme velice znepokojivé známky zvyšování napětí ze strany Ruska, zejména příchod nových jednotek na hranice s Ukrajinou,“ řekl Blinken na tiskové konferenci v Nadi na Fidži. „Pokud má Rusko skutečně zájem diplomacií a dialogem vyřešit tuto krizi, kterou samo vytvořilo, jsme k tomu připraveni,“ prohlásil podle agentury AFP. „Musí se tak však dít v souvislosti se zmírněním napětí. Zatím jsme však z Moskvy viděli jen zvyšování napětí,“ dodal.

„Toto je klíčový okamžik. Jsme připraveni na cokoliv, co se může stát,“ řekl šéf americké diplomacie a znovu varoval, že USA a jejich spojenci rychle uvalí sankce na Rusko, pokud vpadne na Ukrajinu. K invazi by podle Blinkena mohlo dojít „kdykoliv“. „Nevíme, zda se prezident (Vladimir) Putin rozhodl. Ale víme, že je schopen jednat velice rychle,“ dodal.

S ruským prezidentem Vladimirem Putinem by podle Elysejského paláce měl v poledne hovořit francouzský prezident Emmanuel Macron. Kreml avizoval také telefonát Putina s americkým prezidentem Joem Bidenem. Blinken by kromě Lavrova měl hovořit dnes také s britskou ministryní zahraničí Liz Trussovou, která byla tento týden na návštěvě Moskvy.

Reklama

Doporučované