Hlavní obsah

K našemu domu už jsme se nepřiblížili, říká student z ohniska otřesů

Foto: BFA-Basin Foto Ajansi, Shutterstock.com

Podle tureckého úřadu pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD) se v zemi zřítilo přes 5000 budov. Snímek z města Hatay.

Reklama

„Náš dům první zemětřesení přežil, ale nevím, v jakém stavu je po tom druhém,“ říká pro Seznam Zprávy student z hlavního města stejnojmenné turecké provincie Kahramanmaraş. Právě tam leželo ohnisko druhého pondělního zemětřesení.

Článek

V Kahramanmaraşi se teď prakticky nedá žít, líčí v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysokoškolský student z města tvrdě poznamenaného pondělním zemětřesením (podrobnější zpravodajství o katastrofě nabízíme zde). Své jméno si uvést nepřál, ale redakce jeho identitu zná, říkejme mu tak třeba Onur.

Právě do Kahramanmaraşe ve středu dorazil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. A přiznal, že stát se v prvotní reakci na tragédii dopustil chyb, teď už je ale podle něj vše „pod kontrolou“.

Onur ale viní stát z dlouhodobějšího selhání – podle něj nedokáže vymáhat stavební předpisy. V případě své rodiny mluví o štěstí. „Náš bytový dům byl postaven z kvalitních materiálů,“ říká Onur. Přesto se jeho rodina neodvážila ve městě zůstat.

Kde jste byl, když zemětřesení udeřilo?

Byl jsem ve svém domě. Bylo to děsivé, seděl jsem doma u herní konzole a za minutu se hroutil celý svět okolo mne.

Jak to na místě hned po katastrofě vypadalo?

Záhy po zemětřesení nebyly k dispozici žádné komunikační prostředky, nefungovaly telefony, žádný internet, žádná elektřina.

Také nebylo možné sehnat naftu do našeho auta a jediné místo, kde jsme mohli být, bylo právě naše auto. Fungovalo také jen omezené množství obchodů, bylo složité až nemožné sehnat potraviny a nápoje.

Celá moje rodina je naštěstí v pořádku. Kamarádka mé sestry ale byla pod sutinami, když jsme o ní slyšeli naposledy. Někteří přátelé mého otce a mé matky zemřeli.

Zemětřesení v Turecku

Silné zemětřesení v Turecku a Sýrii experty překvapilo. Navzdory létům výzkumů ho totiž nedokážou předpovědět. A v budoucnu se to podle seismologa Aleše Špičáka nezmění. „Rozhodně nebude možné nalézt univerzální metodu,“ říká.

Zemětřesení v Turecku by mohlo být zlomovým bodem kariéry prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Podle politických analytiků mu současná krize buď pomůže vyhrát volby, nebo naopak nadobro ukončí jeho politickou kariéru.

Bylo tedy na místě možné zůstat?

Z Kahramanmaraşu jsme odjeli s rodinou po druhém zemětřesení a nyní jsem mimo oblast. Příbuzní nám nabídli, že můžeme zůstat u nich v Istanbulu.

Cesta byla náročná, zničená je i spousta silnic, podle mých informací se z mého města dalo dostat jen po jednom z hlavních tahů. Cítím se teď mnohem bezpečněji.

Máte se kam vrátit, nebo je váš dům úplně zničený?

Náš dům první zemětřesení přežil, ale nevím, v jakém stavu je po tom druhém, protože jsme se k němu potom už nepřiblížili. Myslím, že jsou zničené zhruba tři čtvrtiny Maraşu, v podstatě stojí jen západní část města.

Měl jsem docela štěstí, protože náš bytový dům byl postaven z kvalitních materiálů. Většina místních dodavatelů používá levné materiály. Viděl jsem spoustu zborcených domů i přímo v našem sousedství.

Co myslíte, že lze udělat, aby se podobným katastrofám předešlo?

Existují nějaké preventivní zákony, které stát přijal po zemětřesení v roce 1999 v Istanbulu. Ale příliš to nefunguje, kontroloři jsou často blízcí dodavatelům, což vede k tomu, že jsou určití dodavatelé zvýhodněni bez ohledu na to, jaký materiál použili a jak kvalitní práci provedli.

Vláda by měla zaměstnat lidi, kteří by dokázali zákony řádně vymáhat.

Budete se moci do svého bydliště vrátit?

Nevím, kdy se budeme moci vrátit. Lidé si nemohou být jisti, že je to bezpečné. Můj otec říkal, že by měl být Maraş okamžitě evakuován, celý.

Reklama

Doporučované