Hlavní obsah

Kanada hlásí další sestřel „neidentifikovaného“ objektu

Foto: Profimedia.cz

Na ilustračním snímku stíhací letoun F-22 Raptor amerického letectva přidělený k aljašskému regionu NORAD.

Reklama

aktualizováno •

Kanadský premiér Justin Trudeau potvrdil, že nad severoamerickým vzdušným prostorem byl sestřelen další neidentifikovaný objekt.

Článek

Po dvou incidentech nad Spojenými státy další ve vzdušném prostoru Kanady.

Kanadský ministerský předseda Justin Trudeau v sobotu v noci oznámil, že vydal rozkaz sestřelit „neidentifikovaný objekt“. Stalo se tak nad Yukonem na severozápadě Kanady.

Mapa: Yukonské teritorium se nachází na severozápadě Kanady. Na východě sousedí se Severozápadními teritorii, na jihu s Britskou Kolumbií a na západě s Aljaškou (USA).

Agentura AP píše, že krátce před Trudeauovým oznámením zveřejnilo velitelství protivzdušné obrany Severní Ameriky (NORAD), které zajišťuje nebe nad USA a Kanadou, že detekovalo neznámý letící objekt ve vysoké výšce nad Kanadou.

Za objektem byla vyslána kanadská i americká letadla. Následoval telefonát mezi Trudeauem a americkým prezidentem Joem Bidenem, po kterém kanadský premiér vydal rozkaz objekt sestřelit.

Stanice BBC na svém webu uvádí, že se o to postaral americký letoun F-22.

„Kanadské ozbrojené síly nyní vyzvednou a analyzují trosky objektu,“ napsal Trudeau na twitteru.

Ottawa ani Washington nezveřejnily bližší informace, o jaký objekt se jednalo.

Každopádně se nad Kanadou objevil jen týden poté, co Bílý dům nechal sestřelit podezřelý čínský špionážní balon, který narušil americký a kanadský vzdušný prostor.

A pouhý den poté, co na Bidenův příkaz sestřelili Američané další objekt nad Aljaškou. V tomto případě šlo o zatím blíže neurčený bezpilotní stroj – alespoň ho tak popsali piloti vyslaní na tuto misi.

Americká armáda v krátkém prohlášení zveřejněném na twitteru uvedla, že poblíž aljašského města Deadhorse pokračují za asistence FBI práce na vyzvednutí trosek tohoto stroje. A dále, že dosud nemá žádné podrobnosti o schopnostech, účelu nebo původu objektu.

Důvodem je především nepříznivé počasí, které v oblasti panuje. „Zásadním faktorem jsou arktické povětrnostní podmínky, včetně chladného větru, sněžení a omezeného denního světla. Vyprošťovací operace se tomu v zájmu bezpečnosti personálu musela přizpůsobit,“ stojí v prohlášení.

Reklama

Doporučované