Hlavní obsah

USA mají důkazy, že čínský balon byl využíván pro špionáž

Foto: Profimedia.cz

Americké námořnictvo loví trosky čínského balonu v Atlantickém oceánu, 7. února 2023.

Reklama

Čínská armáda řídí rozsáhlou špehovací operaci, ve které využívá špionážní balony, domnívá se Washington. Právě takové zařízení Američané sestřelili o víkendu. Peking nicméně odmítá, že by sloužilo ke sledování.

Článek

Čínský špionážní balon, který před několika dny nad svým územím sestřelily Spojené státy, způsobil mezi velmocemi diplomatickou roztržku. Ačkoliv Peking odmítá, že by šlo o špehovací zařízení, Washington přichází s dalšími důkazy.

Trosky balonu dokazují, že na sobě nesl několik antén schopných zaznamenávat komunikační signály, informovala stanice BBC. Zařízení tak mělo být schopné získávat informace pro zpravodajské služby. Americká diplomacie taktéž uvedla, že je přesvědčená o tom, že výrobce balonu byl provázaný s čínskou armádou.

Peking nicméně stále namítá, že sestřelený balon sloužil jen k civilním účelům. Konkrétně mělo jít o nástroj k meteorologickému výzkumu. Jeho zničení tak označil za bezdůvodné a na jeho trosky si dělal nárok.

Rozhodnutí zneškodnit zařízení navíc podle čínské diplomacie nevytvořilo „vhodnou atmosféru pro dialog“ mezi oběma zeměmi. Ve čtvrtek pak uvedla, že se obvinění ohledně balonu rovnají „informační válce“ proti zemi.

Spor o čínský balon

Spojené státy daly najevo, že zaslání trosek balonu do Číny neplánují. Místo toho se je chystají prozkoumat američtí experti na špionážní zařízení. Washington také vyhodnocuje, kteří čínští představitelé o letu balonu věděli.

Rozsáhlá špionážní akce čínské armády, míní Washington

Washington ve čtvrtek také informoval, že podle něj špehovací zařízení napojená na čínskou armádu operovala po celém světě a byla součástí rozsáhlé špionážní akce. Konkrétně se měly balony pohybovat nad územím více než 40 států.

Minulý týden totiž podobné zařízení přeletělo taktéž nad Kostarikou a Kolumbií. Loni zase pozorovalo objekt takového druhu i Japonsko.

Není to poprvé, kdy Spojené státy balon nad svým územím zaznamenaly. Jen během Trumpovy administrativy pozorovaly úřady nejméně tři.

Sněmovna reprezentantů jednomyslně odsoudila program balonů jako „nestoudné porušení“ svrchovanosti Spojených států. Hlavní otázkou ovšem zůstává, jaké kroky nyní Washington přijme.

Bidenova administrativa zvažuje uvalení sankcí na zúčastněné strany, včetně výrobce balonu, který je podle ministerstva zahraničí schváleným dodavatelem Čínské lidové osvobozenecké armády. Nové sankce v reakci na balon by nicméně ještě více zvýšily napětí mezi oběma zeměmi, odhadla stanice CNN.

„Vynaložíme rozsáhlé úsilí na odhalení a řešení širokých sledovacích aktivit Čínské lidové republiky, které představují hrozbu pro naši národní bezpečnost a pro naše spojence a partnery,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

Washington začal také vyhodnocovat, kteří čínští představitelé o přítomnosti zařízení věděli.

Více o čínském balonu nad USA

Seznam Zprávy připravily přehled toho nejdůležitějšího, co je dobré o těchto špionážních objektech vědět.

Americká armáda v neděli potvrdila, že po zbytcích sestřeleného čínského balonu, který byl podle Washingtonu vybaven špionážní technikou, pátrá. Chce lépe pochopit, jaké informace mohl Peking získat.

Kvůli napětí v diplomatických vztazích zrušil americký ministr zahraničí Antony Blinken cestu do Pekingu, kde se měl setkat i s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Prezident Joe Biden ve středu naznačil, že bilaterální vztahy s Čínou nebyly sestřelením balonu ovlivněny. Peking po kroku USA nicméně odmítl telefonát s ministrem obrany Lloydem Austinem.

Reklama

Doporučované