Hlavní obsah

Stíhačka nad americkým územím sestřelila bezpilotní stroj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Lockheed Martin

F-35 v akci. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Joe Biden vydal rozkaz, aby Pentagon sestřelil neznámý objekt, který se pohyboval nad americkým územím v oblasti Aljašky. Na černou listinu Američanů mezitím přibylo šest čínských subjektů napojených na program sledovacích balonů.

Článek

Americká stíhačka v uplynulých hodinách sestřelila u Aljašky blíže neurčený objekt o velikosti malého osobního auta, který letěl ve velké výšce. Uvedl to v pátek 10. února Bílý dům, podle kterého zásah letectva nařídil prezident Biden.

Podle bezpečnostního mluvčího Bílého domu Johna Kirbyho se objekt nacházel ve výšce zhruba 12 000 metrů a mohl představovat nebezpečí pro civilní letadla. Trosky předmětu dopadly do amerických vod. Při sestřelení se objekt pohyboval u severovýchodního cípu Aljašky.

„Nevíme, kdo byl jeho majitelem, zda to byl nějaký stát, firma či fyzická osoba,“ uvedl mluvčí Bílého domu s tím, že ministerstvo obrany nemá poznatky o dalších podobných předmětech v americkém vzdušném prostoru.

Podle Kirbyho byl sestřelený objekt menší než čínský balon, který americké letectvo zničilo minulý týden. Než k sestřelu došlo, přiblížily se k objektu dva letouny amerického letectva. Piloti velení potvrdili, že šlo o bezpilotní stroj.

Předmět neměl pohon ani jiné prvky, které by mu dovolovaly měnit směr letu, a nejsou poznatky, že by ho někdo řídil, uvedl Pentagon. „Není nám zatím jasné jeho využití,“ řekl o předmětu Kirby.

Další informace by mohla přinést analýza trosek, které se americké síly snaží vyzvednout z vody.

Minulý týden v sobotu stíhačka americké armády sestřelila čínský balon, který Spojené státy označily za špionážní a který přelétl nad americkým územím. Peking sestřelení svého balónu odsoudil a uvedl, že šlo o civilní objekt, který sloužil k meteorologickému výzkumu. Podle USA byly čínské špionážní balony zpozorovány již dříve na pěti kontinentech.

V reakci na událost pak ve čtvrtek tamního času americké ministerstvo obchodu zařadilo na obchodní černou listinu šest čínských subjektů podezřelých z napojení na program sledovacích balonů. Jde o pět společností a jeden výzkumný ústav podporující čínské snahy o modernizaci armády.

Reklama

Související témata:

Doporučované