Hlavní obsah

Kdeže svetr navíc. Zajděte se ohřát do knihovny, doporučují v Británii

Foto: Photomann7, Shutterstock.com

Snímek je ilustrační.

Reklama

Britská města se kvůli zdražování energií chystají občanům nabídnout místa, kam se budou moci přijít přes zimu zdarma ohřát.

Článek

Města ve Velké Británie hledají cesty, jak pomoci občanům v nelehké zimě, která starý kontinent čeká. A některá připravují koncept „tepelných bank“: veřejně přístupných míst, kam bude možné chodit se zahřát.

Jak na svých stránkách uvedl deník The Times, jako takzvané tepelné banky mají sloužit například knihovny, galerie nebo komunitní centra . Radnice tak chtějí pomoci lidem, kteří nezvládají platit vysoké účty za plyn a elektřinu.

Tepelné banky mají být po vzoru potravinových bank pomocí pro nejohroženější obyvatele, kteří budou muset šetřit. Plán zpřístupnění veřejných vytápěných prostor široké veřejnosti už oznámily například radnice v Birminghamu, Bristolu, Glasgow či Aberdeenu.

„Chceme lidem pomoci najít místa, kde budou vítáni, a to zdarma… Nemělo by se stávat, že si lidé nemůžou dovolit doma vytápět, ale v Birminghamu je to teď realita,“ uvedl labouristický radní Birminghamu John Cotton.

Ceny energií v Británii stoupají už dlouhé měsíce, podle The Times se očekává, že od října průměrná domácnost zaplatí za energie 3 549 liber (102 tisíc korun) ročně.

Jak jsme už informovali (zde), v Británii se kvůli vysokým cenám rozběhla před pár týdny kampaň „Neplaťte“ (Don’t Pay).

Mohlo by vás zajímat

Češi platí za elektřinu nejvíce v Evropě, relativně k paritě kupní síly měny. Může za to především úzká spolupráce s Německem. Zastropováním cen by si ale Česko uškodilo. Patrně by přišlo o plyn.

Iniciativa protestuje proti plánům vlády na říjnové zvýšení cenového stropu za energie; tedy zvýšení maximální částky, kterou si dodavatel energií může účtovat. Strop se v Británii zvedal už letos na začátku dubna o 54 procent.

„Pokud aspoň zlomek z nás, co platíme inkasem, své platby zastaví, bude to stačit k tomu, aby se energetické společnosti dostaly do vážných problémů, a ony tohle vědí. Chceme je přimět zasednout ke stolu a ukončit tuhle krizi,“ píše na svém webu iniciativa. A odhaduje, že své účty nebudou s to zaplatit miliony lidí.

Britské neziskové spolky ovšem před neplacením důrazně varují. Organizace Stepchange, která lidem radí se zadlužením, varovala, že účty za elektřinu a plyn jsou brány jako prioritní. Znamená to, že dodavatel energií může pohledávku vymáhat prostřednictvím agentury na vymáhání dluhů. To se pak váže s dalšími náklady.

Reklama

Doporučované