Hlavní obsah

Ke covidu se přidaly střevní problémy. KLDR sužuje další epidemie

Foto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS, Profimedia.cz

Diktátor Kim Čong-un s manželkou Ri Sol-ču hledí na léky, které mají zamířit do města Hedžu postiženého epidemií.

Reklama

Po epidemii covidu-19 přiznávají Severokorejci problémy s další chorobou. Totalitní zemi zasáhla blíže neurčená střevní nemoc.

Článek

Diktátor Kim Čong-un kvůli „epidemii akutní enteritidy“, tedy střevním potížím, nařídil podle severokorejské agentury KCNA karanténní opatření. Zároveň poslal léky do města Hedžu na západním pobřeží.

BBC upozorňuje, že dvousettisícové město je centrem provincie Jižní Hwanghe, hlavní zemědělské oblasti. Epidemie by tak mohla ještě zhoršit nedostatek potravin v zemi.

Z agenturní zprávy není jasné, o jaké konkrétní onemocní jde a ani kolik lidí postihlo. Podle zdravotnických expertů by ale mohlo jít o epidemii tyfu nebo cholery.

„Kim zdůraznil, že je nutné zastavit epidemii co nejdříve, čehož se dosáhne karanténou pro lidi, u nichž existuje podezření na nákazu, a potvrzováním případů prostřednictvím epidemiologických zkoušek a vědeckých testů,“ uvedla KCNA.

Už minulý měsíc KLDR oficiálně přiznala, že čelí vlně nákaz covidem-19, kterému se předtím podle úřadů vyhýbala. Teď kvůli epidemii dokonce vyhlásila stav nouze.

Za poslední den přibylo 26 010 nemocných s „příznaky horečky“. Celkem jich je od konce dubna 4,56 milionu. Kolik lidí je nakažených koronavirem, režim nezveřejňuje zřejmě kvůli nedostatku testovacích sad.

Oficiálně režim přiznává jen 79 obětí covidu-19, ale pravděpodobně jich bude víc. V zemi se totiž proti covidu-19 neočkovalo a úroveň zdravotní péče je chabá a obyvatelstvo podvyživené. V KLDR je navíc běžné provádět operace bez anestezie nebo podávat konopí pro úlevu od bolesti.

Navzdory fatálním zdravotnickým problémům režim jen letos uskutečnil 18 raketových testů a podle jihokorejského ministra zahraničí Pak Čina se připravuje na další jaderný test.

Reklama

Doporučované