Hlavní obsah

Keňa přišla o běžecký klenot. Při autonehodě zemřel nejrychlejší maratonec

Foto: Profimedia.cz

Kelvin Kiptum, oslavující vítězství v maratonu v Chicagu v rekordním čase v říjnu 2023.

Reklama

Nejrychlejší maratonec světa zemřel při tragické autonehodě. Keňan Kelvin Kiptum se měl zúčastnit olympijských her v Paříži.

Článek

Světový rekordman v maratonu 24letý Keňan Kelvin Kiptum zemřel při dopravní nehodě. Spolu se svým trenérem Rwanďanem Gervaisem Hakizimanou zahynul v neděli v autě na silnici v západní Keni.

K dopravní nehodě došlo v neděli kolem 23:00 místního času (20:00 SEČ), uvedla policie, kterou citovala tisková agentura AFP. Podle policie Kiptum řídil a nad vozidlem „ztratil kontrolu“, oba muži pak na místě zemřeli. Třetí cestující byla žena, která skončila se zraněními v nemocnici.

V říjnu 2023 vyhrál Kiptum maraton v Chicagu v novém rekordním čase dvě hodiny a 35 sekund.

Minulý rok Kiptum porazil svého krajana Eliuda Kipchogeho, který patří mezi nejlepší světové maratonce. Oba atleti se dostali do předběžného keňského maratonského týmu pro letošní olympijské hry v Paříži.

Prezident světové atletické federace (IAAF) Sebastian Coe řekl, že Kiptum byl „neuvěřitelný atlet, který zanechal neskutečný odkaz“. Kiptumova nečekaná smrt zaskočila i keňskou politickou scénu. Ministr sportu Ababu Namwamba uvedl, že „Keňa ztratila výjimečný klenot“. Keňský opoziční vůdce a bývalý premiér Raila Odinga řekl, že země ztratila „skutečného hrdinu“ a truchlí za „ikonu keňské atletiky“.

Vzestup otce dvou dětí ke slávě byl rychlý. Svůj první celý maraton uběhl teprve v roce 2022. Svého prvního velkého závodu se zúčastnil o čtyři roky dříve a běžel ve vypůjčených botách, protože si nemohl dovolit vlastní pár. Patřil tak k nové generaci keňských atletů, kteří začali svou kariéru na silnici a odpoutali se od dřívější tradice, kdy atleti začínali na dráze a teprve poté přešli na delší vzdálenosti. Kiptum loni řekl BBC, že jeho neobvyklou volbu prostě určil nedostatek prostředků. „Neměl jsem peníze na cestování na dráhové tréninky,“ vysvětlil.

Minulý týden Kiptumův tým oznámil, že se běžec na maratonu v Rotterdamu pokusí uběhnout vzdálenost pod dvě hodiny, což se v otevřeném závodě ještě nikdy nepodařilo.

Reklama

Související témata:

Doporučované