Hlavní obsah

Keňa stále nezná nového prezidenta. Opoziční kandidát podal stížnost k soudu

Foto: Profimedia.cz

Kandidát z prezidentských voleb Raila Odinga podal stížnost k nejvyššímu soudu na výsledky hlasování z počátku tohoto měsíce.

Reklama

Spory v Keni provázely každé volby za posledních 20 let. To se týká i těch letošních, v nichž nečekaně zvítězil viceprezident William Ruto. Raila Odinga, který se o post ucházel popáté, výsledek hlasování označil za parodii.

Článek

Keňské volby se konaly 9. srpna 2022. O post prezidenta se ucházeli čtyři kandidáti, voliči volili také guvernéry, senátory, poslance a členy okresních shromáždění. V ostře sledovaných prezidentských volbách nečekaně zvítězil viceprezident William Ruto.

Rutovo vítězství bylo těsné, ohromující a velmi kontroverzní, napsal web BBC. Pětapadesátiletý Ruto v průzkumech veřejného mínění zaostával. Přesto jeho strana také získala ve volbách do parlamentu, senátu a na post guvernéra velkou většinu křesel v regionu a vytlačila tak stranu dosavadního prezidenta Uhuru Kenyatty.

Rozkol ve volební komisi

Letošní výsledek vyvolal rozkol i v Nezávislé volební komisi (IEBC), která na volby dohlížela. Čtyři ze sedmi komisařů IEBC totiž uvedli, že poslední fáze sčítání hlasů nebyla transparentní a obvinili předsedu Wafulu Chebukatiho z vedení „neprůhledné“ operace. Chebukati tato obvinění odmítl a trval na tom, že své povinnosti vykonával v souladu se zákony země navzdory „zastrašování a obtěžování“.

Chaotické scény se podle BBC odehrávaly i v hlavním sčítacím středisku. Ve chvíli, kdy se šéf IEBC Chebukati chystal vyhlásit výsledky, dokonce došlo k potyčce. Chebukati se později vrátil a prohlásil Ruta za vítěze s 50,5 procenta hlasů s tím, že volby byly svobodné a spravedlivé.

Mohlo by vás zajímat

Tanzanská vláda si slibuje, že každý, kdo se rozhodne na horu Kilimandžáro vystoupat, se tak například bude moci připojit na sociální sítě a sdílet dojmy se zbytkem světa.

Právní experti se v názoru na to, zda Chebukati potřeboval k vyhlášení výsledků podporu komisařů, rozcházejí. Ústavní právník Charles Kanjama agentuře AFP řekl, že v této otázce panují „určité nejasnosti“.

Odinga výsledek označil za parodii

Rutův hlavní soupeř Raila Odinga, kterého mimořádně podpořil jeho dlouholetý rival a dosavadní prezident Uhuru Kenyatta, se ziskem 48,8 procenta hlasů neuspěl. Rozdíl činil přibližně 230 000 hlasů. Odinga výsledek voleb odmítl a označil jej za „parodii“.

Odinga se o post prezidenta Keni uchází dlouhodobě. Ve volbách sedmasedmdesátiletý lídr opozice ale neuspěl již pětkrát, potřetí v řadě výsledek prezidentských voleb v Keni napadl s tím, že nebyl fér.

Minulý týden Odinga prohlásil, že oznámené výsledky jsou „neplatné a musí být zrušeny soudem“, soudu poslal oficiální protest. Nejvyšší soud v zemi volby nyní přezkoumává, na vydání rozhodnutí má 14 dní. Pokud nařídí jejich anulování, musí se do 60 dnů konat nové.

Odinga tak má na vítězství ve volbách ještě šanci. Pokud soud ale původní výsledek potvrdí, stane se Ruto pátým keňským prezidentem od té doby, co země získala v roce 1963 nezávislost na Velké Británii. Agentura AFP poznamenala, že v takovém případě převezme vládu nad zemí, která bojuje s prudce rostoucí inflací, vysokou nezaměstnaností a ochromujícím suchem.

Rychle zveřejněné výsledky

V předchozích letech byly volby v Keni často doprovázeny kontroverzemi a podezřelými zpožděními. Po letošním uzavření volebních místností se tak mnozí Keňané podivovali nad tím, jak rychle se začaly na internetovém portálu provozovaném volební komisí objevovat výsledky. Do následujícího rána bylo zveřejněno 80 procent výsledků z více než 46 000 volebních místností v celé zemi.

Přečtěte si více

Do rukou nigerijské vlády se z londýnského muzea vrátí sbírka bronzu, kterou britští kolonizátoři ukradli z dnešního území Nigérie v roce 1897. Do země svého původu se nicméně vrátí jen zlomek ukradeného umění, které zdobilo sídlo panovníků v Beninském království na dnešním jihozápadě Nigérie.

Místní volební orgán, který chtěl prokázat transparentnost, se také rozhodl vyzvat média a veřejnost, aby výsledky sečetly samy, místo aby o těsném prezidentském souboji informoval sám. Podle BBC se ale média potýkala s problémy a nebyla připravena držet krok s rychlostí, s jakou orgán výsledky zveřejňoval výsledky.

Odinga v minulosti se stížností ohledně voleb „uspěl“

Efektivita, s níž došlo k oznámení výsledků, nebyla náhodou, ale spíše důsledkem žaloby, kterou Odinga podal po posledních volbách v roce 2017. Tehdy vyhrál tehdejší prezident Uhuru Kenyatta, nejprve o necelých deset procent.

Odinga celou věc tehdy také poslal k soudu, Keňský nejvyšší soud dokonce konstatoval, že došlo k „nezákonnostem“ a „nesrovnalostem“, a proto volby zrušil a nařídil jejich opakování. Opakované volby ale Odinga kvůli nedůvěře ve volební komisi bojkotoval, Kenyatta tak nakonec získal 98 procent hlasů. V zemi vypukly masivní protesty, při policejním zásahu zemřely desítky lidí.

Nejvyšší soud v podstatě řekl, že tehdy žádné volby neproběhly. Sčítání hlasů a sčítání nebylo chybné - problém se týkal předávání a ověřování výsledků. Z tohoto důvodu se jednalo o porušení zákona.
odborník na veřejné právo Migai Akech

V žalobě tehdy Odinga tvrdil, že došlo k rozsáhlým podvodům, zmiňoval například fakt, že volební komise nepředala všechny výsledky elektronicky, jak to kvůli riziku zfalšování vyžaduje zákon.

„Nejvyšší soud v podstatě řekl, že tehdy žádné volby neproběhly. Sčítání hlasů a sčítání nebylo chybné - problém se týkal předávání a ověřování výsledků. Z tohoto důvodu se jednalo o porušení zákona,“ uvedl pro BBC keňský odborník na veřejné právo Migai Akech.

Nejvyšší soud v Keni má sedm členů a od loňska mu předsedá Martha Koomeová, která je první ženou v této funkci v historii země.

Spory provázely každé volby za posledních 20 let

Od roku 2002 vyvolaly spor každé prezidentské volby v Keni. K nejhoršímu volebnímu násilí tam podle AFP došlo po volbách v roce 2007, kdy při politicky motivovaných střetech zemřelo více než 1 100 lidí. V letošní kampani se oba kandidáti nicméně zavázali, že případné spory budou řešit spíše u soudu než na ulici, situace v zemi je tak prozatím poměrně klidná.

Podle serveru BBC se dnes ale davy Odingových příznivců shromáždily před budovou soudu v Nairobi, kterou střeží stovky policistů. Odinga nicméně v posledních dnech své příznivce chválil za „zachování klidu“. I Ruto nasadil smířlivý tón a slíbil, že bude „spolupracovat se všemi lídry stran“.

Reklama

Související témata:

Doporučované