Hlavní obsah

Řek popisuje, jak jeho země řeší vedro, na které ani tady nejsou zvyklí

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

V Aténách kvůli vedru zavřeli turistům i slavnou Akropoli. Ilustrační snímek.

Reklama

Řecko zažívá neobvyklou vlnu veder, zejména ve vnitrozemských městech se očekávají vysoké teploty. Lidé tady jedí melouny a tráví hodně času v moři, líčí Seznam Zprávám pracovník IT žijící nedaleko Atén.

Článek

Pokud se naplní předpovědi meteorologů, bude letošní červenec v Řecku obzvlášť horký. Očekávané teploty v příštích několika dnech budou o 5 až 10 °C vyšší, než je průměr v Řecku, oznámil na své facebookové stránce meteorolog Yannis Kallianos.

Jestli nastane během třetího červencového týdne období, kdy teploměr ukáže jen 36 až 38 stupňů, bude to podle něj „závan pohody“.

V Larisse ve středním Řecku má být až 44 stupňů, 41 až 42 stupňů se očekává v Aténách. Tam už v pátek v poledne pro turisty zavřeli slavnou Akropoli. Ještě o stupeň více by mohli naměřit v řadě dalších měst, například v Thébách, Argosu nebo Lamii.

Přijatelnější situace bude panovat na pobřeží nebo ostrovech, kde bude naopak o stupeň či dva méně. Nejlepší klima nabízejí hory, i tam ale vystoupají teploty nezvykle vysoko - například ve výšce 1300 metrů nad mořem má být 28 až 29 stupňů.

Jak se s vlnou horka pojmenovanou Cerberus nebo také Kleon vyrovnávají samotní Řekové, vysvětlil Seznam Zprávám Georgios Karatzaferis, který žije v Porto Rafti, přímořském letovisku ležícím nedaleko aténského letiště. „I tady je horko, jak vidíte, jsem pod stromem a bez trika,“ říká ve videorozhovoru muž, který se živí jako pracovník v IT sektoru.

Dopady klimatických změn

Pylová sezona se každý rok prodlužuje vlivem změny klimatu průměrně o den. Pro alergiky to tak znamená stále větší zátěž. Zlepšení se čekat nedá.

Od jedné do pěti se venku nepracuje

„Každý tu má klimatizaci, lidé zůstávají ve stínu a hodně pijí. Jedí také melouny a lehká jídla - například ryby jen grilované, ne smažené, k tomu saláty, vyhýbají se alkoholu. Pokud mají čas, tráví hodně času v moři, kde je teplota jiná. Večer u něj přichází bríza, zato ve městech je samý beton a příšerné horko,“ zmiňuje.

Dodává, že horkem zjevně trpí i zvířata. On sám krmí pouliční kočky a vodu jim musí měnit každé dvě tři hodiny, jinak zteplá a nedá se pít.

Současná vlna veder ovlivňuje i byznys: „Hodně lidí normálně pracuje venku, přivážejí třeba jídlo na motorkách. Teď mají zůstat od jedné hodiny odpoledne do pěti někde uvnitř. Po covidu úřady zavedly na hodně místech práci z domova, jak je to jen možné. Kanceláře proto na řadě míst zůstávají zavřené,“ zmiňuje Karatzaferis.

Na otázku, jak moc řecká vláda dbá na boj s klimatickými změnami, odpovídá optimisticky: „Všechno záleží na ekonomice. Teď se nám daří, ekonomika se zvedá, vláda tak může investovat. Kdekoliv je metro, tam ho rozšiřují, v Aténách stavějí novou linku.“

Úřady zdůrazňují, že je důležité zachovat ostražitost, zejména u jedinců patřících ke zranitelným skupinám, v oblastech, kde se očekávají vysoké teploty. Minimalizace slunečního záření je zásadní a lidé by se měli vyhýbat chůzi na přímém slunci.

Důrazně se doporučuje nosit klobouky, sluneční brýle a světlé prodyšné oblečení, které usnadňuje odpařování potu. Je třeba se vyhnout syntetickým materiálům. Současná vlna veder má trvat až do poloviny příštího týdne.

Vlna horka v následujících dnech zasáhne velkou část Evropy. Rekordní teploty očekávají například v Itálii, v Česku by mohlo být až 37 stupňů (více zde).

Reklama

Související témata:

Doporučované