Hlavní obsah

Kimova dcera nabírá na důležitosti. Už se dostala i na známky

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jeho dcera Kim Ču-e při oslavách 75. výročí založení Severní Koreje.

Reklama

Od pátku si Severokorejci budou moci dopis polepit novými známkami. Tentokrát nejen s vůdcem Kim Čong-unem, ale i s jeho dcerou. Experti to považují za další důkaz posilování její pozice.

Článek

Severní Korea představila novou sérii poštovních známek oslavujících odpálení rakety Hwasong-17 z 18. listopadu loňského roku. Na pěti z nich je vyobrazena kromě vůdce KLDR Kim Čong-una i jeho dcera Kim Ču-e, píše server NK News.

Severokorejská státní média se o Kimových dětech několik let nezmiňovala. Změna nastala v listopadu právě při odpálení nejsilnější balistické rakety v zemi, kdy Kima vyfotili i s dcerou. Její jméno Pchjongjang oficiálně nikdy neuvedl, ale od té doby se několikrát objevila na veřejnosti. Jihokorejští zpravodajci ji považují za Kim Ču-e, Kimovo druhé dítě.

Představitelka nejmladší generace dynastie Kimů od té doby provázela svého otce už několikrát a zúčastnila se i významných akcí. Může to vypadat jako důkaz jejího uvedení do pozice následníka. Podle pozorovatelů z Jižní Koreje je to ale spíš nepravděpodobné.

An Čan-il, vedoucí Světového institutu pro severokorejská studia, se domnívá, že známky dále upevňují místo Kim Ču-e v kultu osobnosti obklopujícím vládnoucí rodinu Kimů. Agentuře AFP řekl, že „vypadají jako oficiální začátek života Kim Ču-e jako nástupkyně jejího otce“.

Podle jiných odborníků je však ještě příliš brzy na to něco takového potvrdit. Zdrženliví jsou zejména kvůli tomu, že Kimovi je teprve 39 let a že dceřino jméno nikdo oficiálně nezmínil.

„V celé severokorejské historii se vždy, když byl oficiálně jmenován následník trůnu, dbalo na to, aby lidé znali jeho jméno,“ řekl pro hongkongský server South China Morning Post Jang Muo-čin, profesor severokorejských studií na univerzitě v Soulu.

„Je stále velmi pravděpodobné, že Ču-e je pouze využívána propagandou, zatímco Kimovu nejstaršímu synovi se za zavřenými dveřmi dostává nástupnické výchovy,“ dodal.

Jihokorejský ministr pro sjednocení Kwon Young-se během zasedání parlamentního výboru zpochybnil, že by Ču-e měla být příštím vůdcem Severní Koreje. Také zmiňoval nízký věk Kim Čong-una, ale hlavně zdůraznil, že severokorejskou mocenskou hierarchii dominantně vedou muži.

„Existuje spousta pochybností, zda je vůbec možné, aby v Severní Koreji zdědila moc žena,“ uvedl Kwon. Zároveň ale připustil, že Soul se připravuje na různé možnosti.

Od založení Severní Koreje v roce 1948 v ní postupně vládli mužští členové rodiny Kimů. Externí studie ukazují, že pouze zlomek nejvyšších severokorejských představitelů tvoří ženy. Výjimkou pak je například Kim Čong-unova mladší sestra Kim Jo-čong a ministryně zahraničí Choe Son-hui.

Kimova dcera na veřejnosti

O soukromém životě Kim Čong-una je toho známo ještě míň než o dění v jedné z nejstřeženějších zemí světa. Severokorejská státní tisková agentura KCNA v listopadu zveřejnila několik fotografií, na nichž se s dcerou drží za ruce, zatímco spolu rozmlouvají, hovoří s úředníky, kontrolují rakety a sledují start z vyhlídkové plošiny.

Na začátku února se Kim Ču-e zúčastnila i oslav 75. výročí založení Korejské lidové armády. Na jednom ze snímků byla přímo uprostřed houfu armádních generálů.

Kwon uvedl, že opakovaná vystoupení dívky v posledních měsících mají spíše za cíl posílit veřejnou podporu Kimovy vládnoucí rodiny a připravit se na budoucí předání moci dalšímu členovi rodiny.

„Je příliš brzy na to, abychom předpokládali, že Kim Ču-e bude jeho nástupcem, protože v Severní Koreji vždy na trůn nastupoval syn,“ řekla Duyeon Kim, vedoucí analytička Centra pro novou americkou bezpečnost ve Washingtonu. „Zatím tedy nevíme, zda je Kim Čong-un ochoten porušit tradici ohledně pohlaví svého nástupce, nebo bude kličkovat a podpoří zkrátka dalšího Kima.“

Reklama

Související témata:

Doporučované