Hlavní obsah

KLDR maskuje dodávky zbraní Moskvě. Rusům dochází munice, tvrdí Američané

Foto: Astrelok, Shutterstock.com

Dodávky munice z KLDR Američané považují za důkaz, že sankce fungují a ruské zásoby se ztenčují. Ilustrační snímek.

Reklama

Spojené státy obviňují KLDR, že živí ruskou válku na Ukrajině tajnými dodávkami zbraní. Severní Korea se snaží spolupráci s Ruskem maskovat a tváří se, že tyto zbraně dodává do zemí na Blízkém východě nebo v severní Africe.

Článek

Spojené státy obviňují KLDR, že tajně dodává Rusku velké množství dělostřeleckých granátů využívaných ve válce na Ukrajině. Se zjištěním přišla americká stanice CNN.

Severní Korea se podle nově odtajněných zpravodajských informací snaží tyto dodávky utajit. Prezentuje je totiž tak, že míří na Blízký východ nebo do zemí severní Afriky. Američtí představitelé považují tajné dodávky z KLDR za další z důkazů, že se ruské zásoby munice ztenčují. Rusko například už přijímá i bezpilotní letouny a další zbraně od Íránu.

Američtí představitelé veřejně tvrdí, že Rusko bylo nuceno obrátit se na tyto země, protože již vyčerpalo své zásoby, a to z velké části, protože západní sankce a kontroly mu komplikují možnosti získávat suroviny, které jsou k výrobě zbraní a munice potřeba.

V létě Rusko v některých částech Ukrajiny dosáhlo pokroku za rozsáhlého využití dělostřelectva, to se zdá nyní být vyčerpané. Dodávky zbraní ze Západu poté přispěly k úspěšnému ukrajinskému protiútoku, jehož výsledkem bylo opětovné dobytí rozsáhlých okupovaných území.

Americká zpravodajská komunita již v září uvedla, že se domnívá, že Rusko nakupuje od Severní Koreje miliony raket a dělostřeleckých granátů pro použití na bojišti (více jsme psali zde). Nejnovější informace tak naznačují, že dodávky pokračují.

Rusko v bojích na Ukrajině používá íránské jednorázové drony

Bezpilotní letouny, kterým se v odkazu na japonské sebevražedné letce z druhé světové války přezdívá „kamikaze“, jsou považovány za levnou a vysoce účinnou alternativu raket.

Ukrajina i Západ žádají OSN, aby zahájila vyšetřování dodávek íránských dronů ruské armádě. Podle nich jde o porušení rezoluce Rady bezpečnosti. Generální tajemník OSN ovšem misi nenařídil, a ustoupil tak Moskvě. Alespoň prozatím.

„V září (KLDR) veřejně popřela, že by měla v úmyslu dodávat munici Rusku,“ řekl mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby pro CNN. „Naše informace však naznačují, že KLDR tajně zásobuje válčící Rusko na Ukrajině značným množstvím dělostřeleckých granátů, přičemž skutečné určení dodávek zbraní zastírá tím, že se snaží vyvolat zdání, že jsou zasílány do zemí na Blízkém východě nebo v severní Africe.“

Úředníci nepřišli podle CNN s novými důkazy, které by zjištění potvrzovaly. Odtajněné zpravodajské informace rovněž neposkytly podrobnosti o tom, kolik zbraní KLDR dodala nebo jak za ně Moskva zaplatila. Prozatím tak není jasné, jaký vliv budou mít severokorejské dodávky na situaci na bojišti.

Reklama

Doporučované