Hlavní obsah

Na klimatické aktivisty se valí kritika i posměch, místo k soudu letěli na Bali

Foto: Profimedia.cz

Členové hnutí blokují dopravu v Mnichově. Snímek je z loňského prosince.

Reklama

Německé klimatické hnutí Letzte Generation je terčem kritiky, protože hájilo dva členy, kteří odletěli na Bali, přestože měli být u soudu.

Článek

V pondělí se aktivisté ze skupiny Letzte Generation (Poslední generace), Yannick a Luisa S., neobjevili na slyšení u stuttgartského soudu, kam se měli dostavit kvůli obvinění z účasti na silniční blokádě loni na podzim. Na protestu údajně drželi transparent s nápisem: „Šetřete ropou, zastavte vrty“.

Soudce byl následně informován, že se oba v současné chvíli nacházejí na indonéském ostrově Bali, několik tisíc kilometrů daleko, píše britský list The Telegraph. Let ze střední Evropy na Bali trvá s nezbytnými přestupy asi 20 hodin. Podle webu pro výpočet emisí vyprodukuje zpáteční let na Bali 4,8 tuny CO2, což je více než polovina emisí uhlíku průměrného občana EU za celý rok.

Jak se proměnila planeta v roce 2022

NASA nedávno zveřejnila sérii nových satelitních snímků, které ilustrují dopady klimatických změn i lidské činnosti na podobu Země během uplynulého roku.

Hnutí je známé svým aktivním až kontroverzním přístupem v prosazování svých názorů a cílů, jako je omezení emisí a snížení produkce i spotřeby ropy a plynu. Soustřeďuje se na tzv. nenásilný odpor, takže pořádá blokády nebo přímo konfrontuje politiky. Hnutí se svých členů zastalo: „Zaregistrovali si ty lety jako soukromé osoby, nikoli jako klimatičtí aktivisté. Člověk musí tyto případy oddělovat.“

Posměch veřejnosti

Zpráva vedla k vlně posměchu na německém internetu, jelikož kritici již nějakou dobu poukazovali na podezření, že právě mladí aktivisté sami nedodržují přísné normy, které požadují od ostatních.

„Oni pořád obviňují ostatní. Pro aktivisty je létání špatné, dokud sami nejsou v letadle na Bali,“ napsal na twitter Martin Huber, člen vedení konzervativní strany CSU. Poslanec Torsten Herbst uvedl, že je „zarážející“, když aktivisté zabraňují lidem v cestě do práce, ale s chutí odletí na dovolenou.

Aktivisté bojovali proti demolici vesnice

Ministři ze strany Zelených na podzim dohodli rozšíření hnědouhelného dolu v Porýní. Bývalou vesnici, která má ustoupit těžbě, však obsadili sympatizanti hnutí Fridays for Future a Letzte Generation.

Organizace je známá svými blokádami, které se často zaměřují na silniční provoz. Hnutí chce poukázat na „nezodpovědné emise“ způsobené lidmi, kteří cestují do práce autem. Úřady si však dlouhodobě stěžují, že nelegální protesty zpomalují práci záchranných složek.

Dovolená na Bali určitě aktivistům na důvěryhodnosti nepřidá. Potřeba snižování emisí však stále zůstává aktuální. V době energetické krize způsobené převážně ruskou invazí na Ukrajinu jsou domácnosti donuceny za energie připlácet, přičemž energetické společnosti nepoměrně bohatnou. Patrné je to např. z výdělků společnosti Shell, která meziročně zdvojnásobila svůj zisk na „obscénních“ 40 mld. dolarů, píše The Guardian.

Z toho důvodu se v Británii zvyšuje tlak na zavedení speciální daně pro energetické společnosti, které díky současné situace vykazují nestandardně vysoké příjmy. Podle kritiků má navíc společnost Shell pověst „historického znečišťovatele“ a měla by se proto významně finančně podílet na boji s klimatickou krizí.

Reklama

Doporučované