Hlavní obsah

Kněz říkal 26 let jedno slovo špatně, tisíce křtů neplatí

Foto: Profimedia.cz

Katolický křest. Člověk se při obřadu stává křesťanem (ilustrační snímek).

Reklama

Katolický kněz v Arizoně rezignoval. Přišlo se totiž na to, že v rámci křestní formule, kterou při obřadu říkal, léta dělal chybu. Tisíce křtů, které vykonal od roku 1995, jsou kvůli tomu neplatné.

Článek

Katolická diecéze města Phoenix na webových stránkách oznámila, že po pečlivém studiu zjistila, že kněz Andres Arango neříkal křestní formuli správně. Spletl se o jediné slovo. Při křtech v angličtině i španělštině používal Arango větu „křtíme vás ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého“. Správně je „křtím“, vysvětlila diecéze.

Mluvčí diecéze Katie Burkeová sdělila NPR prostřednictvím e-mailu, že Arango pravděpodobně používal nesprávné slovo od začátku svého působení v roce 1995 až do června 2021.

„Křty, které vykonal Andres Arango, kněz phoenixské diecéze, jsou neplatné. Toto rozhodnutí bylo učiněno po konzultaci s Kongregací pro nauku víry v Římě,“ stojí v prohlášení. Arango poté ze své funkce odstoupil.

„Není to společenství, které křtí člověka a začleňuje ho do Kristovy církve, ale je to Kristus a pouze Kristus, kdo řídí všechny svátosti, a proto je to Kristus, kdo křtí. Pokud jste byli pokřtěni za použití nesprávných slov, znamená to, že váš křest je neplatný a nejste pokřtěni,“ uvedl biskup z Phoenixu Thomas J. Olmsted, který je pod prohlášením podepsaný.

„Nevěřím, že by otec Andres měl v úmyslu věřícím ublížit. Jménem naší místní církve je mi také upřímně líto, že tento omyl vedl k narušení svátostného života řady věřících. Proto se zavazuji, že podniknu všechny nezbytné kroky k nápravě situace,“ napsal Olmsted s tím, že vatikánská Kongregace pro nauku víry v roce 2020 potvrdila, že křty, v nichž zazní věta obsahující „křtíme tě“, nejsou platné.

„Nemám k dispozici přesný počet, ale domnívám se, že jde o tisíce lidí,“ uvedla Burkeová. Na Arangův omyl podle ní „diecézi upozornili věřící, kteří věděli o tom, že se to děje na jiných místech“. Podobné objevy byly učiněny v roce 2020 v Detroitu a Oklahomě.

Pokud je diecézi známo, všechny ostatní svátosti, jež Arango vykonal, jsou platné. Ale protože křest je „svátost, která umožňuje přístup ke všem ostatním“, mohl by zpackaný křest zneplatnit všechny následující svátosti, včetně biřmování a manželství.

„Pro vás to znamená, že pokud byl váš křest neplatný a přijali jste jiné svátosti, možná budete muset některé nebo všechny tyto svátosti po platném křtu také zopakovat,“ uvedla diecéze a zdůraznila, že ačkoli se situace může zdát příliš právnická, slova, materiály a úkony jsou zásadními aspekty každé svátosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované