Hlavní obsah

Kněze, který vedl zádušní mši za Navalného, suspendovali z funkce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Aleksey Dushutin, Shutterstock.com

Zesnulý politický vězeň Alexej Navalnyj.

Reklama

Dmitrij Safronov byl na tři roky vyloučen z duchovních služeb. Může fungovat pouze jako žalmista.

Článek

Moskevská diecéze Ruské pravoslavné církve oznámila, že kněz, který v březnu vykonával hlavní obřad zádušní mše za zesnulého ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného, byl na tři roky vyloučen z duchovenské služby.

Informovala o tom zpravodajská agentura Reuters, která citovala z příkazu podepsaného nejvyšším duchovním ruské pravoslavné církve patriarchou Kirillem. Mužem, který mimochodem figuruje na českém sankčním seznamu.

Kirill listem zakazuje Safronovovi udílet požehnání, nosit roucho a duchovní kříž po dobu tří let počínaje 15. dubnem 2024, píše také server The Moscow Times. Safronov byl také přeložen do jiného moskevského kostela a degradován na funkci žalmisty. V pravoslaví se jedná o označení jedné z pomocných osob při liturgii, která čte žalmy a některé modlitby a v případě absence sbormistra řídí namísto něho při liturgii zpěv.

V prohlášení, které zveřejnila diecéze v úterý na svých internetových stránkách, není nic o důvodech takového trestu.

Safronov vedl 26. března zádušní mši za Navalného, vězně režimu Vladimira Putina, který zemřel na sklonku února ve věku 47 let v arktické trestanecké kolonii. A už předtím se připojil ke skupině duchovních, která se obrátila na ruskou vězeňskou službu s žádostí, aby tělo mrtvého opozičního vůdce vydala rodině.

Fotografie z pohřbu Alexeje Navalného si můžete prohlédnout zde:

Reklama

Doporučované