Hlavní obsah

Kolumbijská univerzita začala podmíněně vylučovat protestující studenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Na kampusech některých amerických univerzit dochází k propalestinským protestům (ilustrační fotografie).

Kvůli protestům proti izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy budou někteří studenti newyorské Kolumbijské univerzity podmíněně vyloučeni. Během protestů na univerzitě v Texasu došlo i ke střetům s policií, strážníci zadrželi asi 40 lidí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kolumbijská univerzita dala studentům čas do pondělních 14:00 tamního času, aby opustili prostranství s tím, že „jinak budou suspendováni“ a nebude jim umožněno dokončit jarní semestr, podotýká server NBC News. Škola zároveň nabídla možnost dokončit akademický rok těm protestujícím studentům, kteří se podpisem zavážou dodržovat pravidla školy do června příštího roku nebo do dokončení studia, pokud to bude dříve.

Hlavní vyjednavač demonstrujících studentů Mahmoud Khalil označil ultimátum za „další zastrašování“ ze strany univerzity. V kampusu Kolumbijské univerzity na Manhattanu tak podle agentury AP zůstaly v pondělí po odpoledním ultimátu stovky studentů, kteří dávali najevo svůj nesouhlas s údajně proizraelským přístupem vedení školy.

Univerzita proto začala postupovat tak, jak avizovala. „Začali jsme studenty vylučovat,“ řekl Ben Chang, mluvčí prestižní školy, jejíž propalestinští studenti inspirovali protesty na vysokých školách po celých Spojených státech. Univerzita podle Changa uznává svobodu projevu, protesty studentů jsou ale podle vedení školy „hlučným rušením“ klidu potřebného k přípravě na probíhající závěrečné zkoušky.

Studentské protesty, které se konají i na jiných univerzitách, odrážejí silný nesouhlas mnoha mladých Američanů s izraelskou ofenzivou v Pásmu Gazy. Nejdramatičtější situace byla v pondělí večer na Texaské univerzitě v Austinu, kde se studenti střetli s policií. Skupina protestujících tam následně obklopila strážníky a dodávku odvážející několik dříve zadržených. Policisté na místě proti studentům použili pepřový sprej a oslepující granáty. Celkem podle úřadů zadrželi na 40 lidí.

I když jsou manifestace ve většině případů poklidné, některé univerzity je považují za rušivé. Část židovských studentů zároveň uvádí, že se setkává s antisemitismem, kvůli kterému se necítí na školních kampusech bezpečně.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy je reakcí na teroristický útok palestinského hnutí Hamás a  jeho spojenců na Izrael z loňského 7. října. Studenti požadují, aby školy přerušily obchodní vazby a investice, které jsou nějakým způsobem spojené s Izraelem, a volají po ukončení zabíjení palestinských civilistů.

Doporučované