Hlavní obsah

Konec čekání. Virgin Galactic vzala první turisty na hranici vesmíru

Foto: Profimedia.cz

Snímek z letu Virgin Galactic.

Reklama

Společnost Virgin Galactic po letech slibování konečně vyslala své první tři zákazníky z kosmodromu na okraj vesmíru. Pro firmu jde o velký milník. Letu se zúčastnila matka s dcerou a bývalý olympionik.

Článek

Virgin Galactic je firma pro vesmírnou turistiku založená britským miliardářem Richardem Bransonem. Po desetiletí slibů konečně došlo k významnému kroku. Společnost již vypustila první vesmírné turisty na okraj vesmíru.

Na palubě byli tři lidé: podnikatelka a trenérka Keisha Schahaffová a její dcera Anastasia Mayersová - obě vyhrály svá místa v losování v rámci sbírky - a také bývalý olympionik Jon Goodwin, který se v roce 1972 zúčastnil letních olympijských her v Mnichově jako kanoista. Stal se druhým člověkem s Parkinsonovou chorobou, který cestoval do vesmíru.

80 kilometrů nad zemí

Cesta skupiny začala na kosmodromu společnosti Virgin Galactic v Novém Mexiku v 8:30 místního času. Cestující nastoupili na palubu kosmického letadla VSS Unity, které bylo připojeno pod křídlem mateřské lodi zvané VMS Eve.

VMS Eve vzlétla podobně jako letadlo, řítila se po dráze a pak vystoupala do výšky více než 12 192 metrů. Po dosažení určené výšky VMS Eve uvolnila VSS Unity, která pak zhruba na minutu zapálila svůj raketový motor. Vznesla se přímo vzhůru a vyrazila ke hvězdám.

Vozidlo se dostalo více než 80 kilometrů nad zemský povrch, což je výška, kterou americká vláda považuje za hranici vesmíru. Nicméně na mezinárodní úrovni se pro označení hranice mezi naší planetou a vesmírem často používá Kármánova linie, která je ve výšce 100 kilometrů nad hladinou moře. Jde o takovou „šedou zónu“.

Vesmírné letadlo dosáhlo nadzvukové rychlosti, když se řítilo vzhůru. Na vrcholu svého letu strávilo několik minut ve stavu beztíže, když se dostalo do volného pádu a v 9:30 středoevropského času přistálo na dráze kosmodromu. Cesta tak trvala hodinu.

Tato mise navazuje na úspěch první komerční mise společnosti Virgin Galactic, která odstartovala v červnu. Tento zahajovací let byl zaměřen na výzkum a jeho pasažéři byli financováni italským letectvem. Nikoli celebritami a bohatými adrenalinovými nadšenci, jako je tomu u letů hlavního konkurenta společnosti Virgin Galactic, společnosti Blue Origin Jeffa Bezose.

Čtvrteční mise byla první misí společnosti Virgin Galactic, která zahrnovala turisty neboli cestující, již letěli spíše pro zážitek než jako profesionálové. Schahaffová a její dcera Mayersová vyhrály svá místa v losování, které shromáždilo 1,7 milionu dolarů v grantech pro neziskovou organizaci Space for Humanity.

Byly mezi prvními z karibských ostrovů, kteří cestovali do vesmíru. Mezi další patří Američan z Jamajky a zaměstnanec společnosti Virgin Galactic z testovací mise v květnu.

„Když mi byly dva roky, jen jsem se dívala na nebe a říkala si: ‚Jak se tam dostanu?‘ Ale připadalo mi to nemožné. Fakt, že jsem tady, první, kdo z Antiguy cestuje do vesmíru, ukazuje, že vesmír se opravdu stává dostupnějším,“ uvedla Schahaffová minulý měsíc v tiskové zprávě.

Její dcera, osmnáctiletá Mayersová studuje druhým rokem filozofii a fyziku na univerzitě ve skotském Aberdeenu. Podle společnosti Virgin Galactic se stala druhou nejmladší osobou, která cestovala do vesmíru. (Dosavadní rekord patří Oliveru Daemanovi, kterému bylo 18 let, když v roce 2021 doprovázel Bezose na prvním letu společnosti Blue Origin, pozn. red.).

Goodwin byl jedním z prvních lidí, již si zakoupili letenku u společnosti Virgin Galactic. Ta svůj první prodej zahájila již před více než deseti lety. Bývalý olympionik nechtěl, aby mu jeho diagnóza Parkinsonovy choroby z roku 2014 zabránila v letu. „Doufám, že to inspiruje všechny ostatní, kteří čelí nepřízni osudu, a ukážu jim, že problémy je nemusí brzdit ani zastavit v cestě za jejich sny,“ napsal v tiskové zprávě.

Někteří odborníci již dlouho tvrdí, že cestování do vesmíru je pro lidi s tělesným postižením jedinečně vhodné. Prostředí beztíže by totiž mohlo usnadnit orientaci a zlepšit pohyblivost.

Evropská kosmická agentura nedávno přizvala Johna McFalla, paralympijského sprintera, který v 19 letech přišel o nohu při nehodě na motocyklu, aby tuto hypotézu ověřil. McFall se bude podílet na studiích proveditelnosti. Mají určit, jak přizpůsobit vesmírné stanice a další kosmické lodě potřebám lidí s postižením.

Přeprava prvních turistů je pro společnost Virgin Galactic velkým milníkem. Dlouho neplnila své sliby a nyní konečně vyslala pár svých zákazníků do vesmíru. Díky tomu se již může společnost zaměřit na své dlouholeté zákazníky, kteří se přihlásili před lety. Virgin Galactic prodala asi 800 letenek, z toho 600 za cenu do 250 tisíc dolarů a dalších několik set za 450 tisíc dolarů za letenku.

Společnost plánuje pokračovat v používání svého vesmírného letounu VSS Unity a mateřské lodi VMS Eve nejméně do roku 2026. Poté bude debutovat s aktualizovanou řadou označovanou jako „lodě Delta“. Očekává se, že tyto lodě budou levnější a budou schopné uskutečnit více letů v kratším čase.

Reklama

Doporučované