Hlavní obsah

Kontroverzní soudní reforma v Izraeli prošla prvním čtením. „Hanba,“ znělo z opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Reklama

Izraelský parlament v prvním čtení schválil část kontroverzní justiční reformy, která by omezila pravomoci nejvyššího soudu. Od jara v zemi zuří kvůli návrhu zákona protesty vymezující se proti premiérovi Benjaminu Netanjahuovi.

Článek

Izraelský parlament dnes brzy ráno v prvním čtení schválil návrh zákona, který je součástí kontroverzní justiční reformy a který má omezit pravomoci nejvyššího soudu. Informovala o tom agentura Reuters.

Jedná se o první část tohoto vládního balíku, který postoupil parlamentem od konce letošního března, kdy izraelský premiér Benjamin Netanjahu kvůli masivním protestům oznámil odložení reformy.

Návrh zákona poslanci ve 120členném parlamentu schválili v poměru 64 : 56 hlasům. List The Times of Israel podotkl, že pro hlasovali všichni členové široké vládní koalice, proti všichni zástupci opozice, z jejichž lavic se následně ozývaly výkřiky „hanba“.

Norma usiluje o omezení pravomoci nejvyššího soudu zrušit rozhodnutí vlády, ministrů a zvolených úředníků tím, že je označí za nepřiměřená. Nyní ji projedná parlamentní výbor, kde bude připravena pro druhé a třetí, závěrečné čtení.

Dnes schválený zákon je součástí justiční reformy, která má omezit pravomoci nejvyššího soudu a posílit vliv vlády na jeho personální obsazení. Vládní odpůrci v ní vidí pokus vlády premiéra Benjamina Netanjahua oslabit kontrolu justice nad počínáním politiků. Podle premiéra a jeho stoupenců jsou kompetence soudu příliš rozsáhlé a jeho obsazení příliš jednostranné.

Více o politické situaci v Izraeli:

Benjamin Netanjahu v prosinci dokončil svůj dramatický návrat na post izraelského premiéra. Za podpory krajní pravice složil přísahu, a vstoupil tak už do svého šestého funkčního období. A to 18 měsíců poté, co byl sesazen z moci.

Nová izraelská vláda se zavázala, že reformuje soudnictví, zváží anexi Západního břehu Jordánu a dále centralizuje ortodoxní kontrolu nad státem.

„Není to konec demokracie, naopak ji posiluje,“ řekl Netanjahu v pondělí večer, kdy normu projednávali poslanci.

Premiér projednávání reformy justice pozastavil na konci března po silných protestech a kritice ze zahraničí. Zákon nechal přepracovat a současná verze je podle něj umírněnější.

Masové protesty, kterých se opakovaně účastní desítky tisíc Izraelců, ale od ledna neustaly. Odpůrci reformy podle agentury AP vyzvali na dnešek k sérii rozsáhlých celostátních demonstrací a očekává se, že narušen bude i provoz na mezinárodním letišti v Tel Avivu.

Reklama

Doporučované