Hlavní obsah

Kouzla ruské armády. Ničí americká vozidla, která na Ukrajině ani nejsou

Foto: Karolis Kavolelis, Shutterstock.com

Bojové vozidlo pěchoty Bradley. Jejich dodání na Ukrajinu slíbily Spojené státy minulý týden, ale zatím se tam žádné nedostalo.

Reklama

Ruské ministerstvo obrany už hlásí první zničená bojová vozidla pěchoty Bradley. Ta ale na Ukrajinu ještě ani nedorazila. Přitom i ruská média informovala, že Američané teprve začnou ukrajinské vojáky učit novinku obsluhovat.

Článek

Ruská armáda se vcelku přirozeně chlubí „zářezy“, kterých během své invaze na Ukrajinu dosáhla. Byť je třeba brát s rezervou i ukrajinské údaje, ruská armáda si občas sama naběhne tak, že svou věrohodnost zpochybní úplně.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov tentokrát oznámil zničení amerických bojových vozidel pěchoty Bradley. Plán na jejich dodání na Ukrajinu Spojené státy oznámily teprve minulý týden a zatím tam zdaleka nedorazila.

To ale nezabránilo Konašenkovi ve čtvrtek, během pravidelného bilančního vystoupení, zahrnout je mezi západní techniku, kterou se okupačním vojskům podařilo zničit. „V tomto směru nepřítel ztratil 11 tanků, 17 bojových vozidel pěchoty, včetně čtyř bojových vozidel pěchoty Bradley americké výroby,“ prohlásil mluvčí.

Americké ministerstvo obrany tvrdí, že ještě ani nezahájilo výcvik ukrajinských vojáků pro tuto zbraňovou novinku. Dokonce i ruská státní agentura TASS zaregistrovala zprávu, že trénink by měl začít teprve příští týden.

Mluvčí amerického letectva generál Pat Ryder odmítl upřesnit termín, kdy vozidla Bradley na Ukrajinu dorazí. Řekl jen, že to bude „během týdnů, nikoli měsíců“.

„Vozidla musí nejdřív dorazit do Německa, aby se na nich Ukrajinci mohli vycvičit,“ prohlásil Ryder na čtvrtečním brífinku. Už předtím uvedl, že pro obsluhu padesáti vozidel Bradley budou muset Američané vycvičit asi 500 ukrajinských vojáků, což by mohlo trvat asi měsíc.

Není to zdaleka poprvé, kdy jsou ruské údaje o zničené ukrajinské technice přitažené za vlasy.

Twitterový komentátor a obecně uznávaný, byť jasně proukrajinský analytik známý jako DefMon nedávno shromáždil ruská tvrzení o počtu zničených systémů HIMARS. Podle jeho tabulky Rusko už ohlásilo zničení 42 kolových systémů HIMARS, tedy více než dvojnásobku na Ukrajinu oficiálně dodaných 20 kusů (psali jsme zde).

Ani toto odhalení ale nebrání Moskvě oznamovat další zasažené salvové raketomety dodané z USA. Konašenkov ve čtvrtek podle TASS mluvil o zničení dalších tří systémů HIMARS.

Reklama

Doporučované