Hlavní obsah

Dorazit, či nedorazit? Harryho s Meghan pozvali na korunovaci

Foto: Profimedia.cz

Do Londýna přijeli princ Harry s manželkou Meghan naposledy v září na pohřeb královny Alžběty.

Reklama

Korunovace nového britského krále se blíží a veřejnost netrpělivě vyčkává na seznam významných hostů. Pozvání mělo dorazit i princi Harrymu s Meghan, svou účast si ale zřejmě stále rozmýšlí.

Článek

Korunovaci krále Karla III. bude sledovat celý svět a zúčastní se jí zahraniční představitelé i další významné osobnosti. Velké množství detailů však stále zůstává skryto a lidé stále čekají například na potvrzení účasti některých členů rodiny. K těm patří i princ Harry s manželkou Meghan.

V neděli sice mluvčí páru prozradil, že dvojice již dostala informaci o korunovaci e-mailem, čímž naznačil, že je Buckinghamský palác pozval, uvedl však také, že momentálně nemůže potvrdit jejich účast. Oficiální tištěné pozvánky budou rozeslány až později, předpokládá se ale, že někteří hosté dostávají avízo s předstihem.

Korunovace krále Karla III. se uskuteční 6. května tohoto roku ve Westminsterském opatství  a součástí slavnostního dne by měl být i průvod kočárů a tradiční vystoupení na balkoně Buckinghamského paláce. Jde zároveň také o den, kdy syn prince Harryho Archie oslaví čtvrté narozeniny.

V neděli 7. května se pak na hradě Windsor odehraje koncert a světelná show, kterých se budou moci zúčastnit i šťastlivci z řad veřejnosti.

Pondělí 8. května bude patřit státnímu svátku.

Velký otazník nad účastí prince Harryho a jeho manželky Meghan visel zejména proto, že pár minimálně v posledním roce nejen v Británii obklopily mnohé kontroverze. Dvojice se totiž poté, co se vzdala královských povinností a usadila se za oceánem, rozhodla mluvit o svých zkušenostech s životem v královské rodině.

Zdaleka ne vždy to byla vůči monarchii přívětivá slova.

Nejnovější vlnu emocí spustila princova kniha Spare, ve které se nezdráhal zacházet nejen do svého soukromí. Dvojici pak nepomohl ani jejich dokumentární seriál na Netflixu z minulého roku či rozhovor s Oprah Winfreyovou, který se uskutečnil v roce 2021. Pár tehdy řekl například to, že se nejmenovaný rodinný příslušník z Harryho strany ještě před porodem strachoval o barvu pleti jejich syna Archieho.

Dokument Harry & Meghan

Šestidílný dokument o vévodovi a vévodkyni ze Sussexu platforma Netflix zveřejnila v prosinci. První polovina série nepřinesla třaskavá odhalení či nové drby, ve druhé se ale diváci dozvídají více třeba o propojení monarchie a médií.

Královská rodina na žádné z obvinění nereagovala, a veřejnost tak stále čeká na to, jak se k celé záležitosti postaví. Minulý týden však mluvčí dvojice potvrdil, že královská rodina požádala vévodu a vévodkyni ze Sussexu, aby opustili své sídlo Frogmore Cottage ve Velké Británii.

Načasování rozhodnutí ihned spustilo diskuzi, zda jde o nepřátelské jednání, či nikoliv. Podle nepotvrzených informací britských médií navíc dostal nabídku na obydlení sídla králův bratr princ Andrew, který sám nepatří mezi oblíbené členy rodiny. Na rodinu totiž vrhl nepříjemný stín svým přátelstvím s registrovaným sexuálním delikventem Jeffreym Epsteinem a jeho přítelkyní Ghislaine Maxwellovou (více například zde).

Reklama

Doporučované