Hlavní obsah

Soudní boj prince Harryho proti bulváru. Potlačoval slzy a útočil na vládu

Foto: Loredana Sangiuliano, Shutterstock.com

Princ Harry u londýnského soudu, 6. června 2023.

Reklama

Britská média i vláda podle prince Harryho dosáhla „dna“. Řekl to u vrchního soudu v Londýně, kde tento týden vypovídal kvůli žalobě proti bulváru. Seznam Zprávy vybraly několik zajímavých momentů z procesu.

Článek

Británie je tento týden svědkem události, kterou nezažila celých 132 let. Princ Harry čelil křížovému výslechu u soudu. Posledním členem královské rodiny s takovou zkušeností byl v roce 1891 syn královny Viktorie princ Albert Edward, který později vešel do dějin jako král Eduard VII.

Ale zatímco Harryho praprapradědeček se k soudu dostal jako svědek zločinu, současný vévoda ze Sussexu to podstupuje zcela dobrovolně. U vrchního soudu v Londýně vypovídal kvůli svému tažení pro bulvár.

Mladší syn krále Karla III. tvrdí, že novináři tří vydavatelství se v letech 1996 až 2011 zaměřili na něj a osoby z jeho blízkého okolí a získali přístup k jeho hlasovým zprávám a použili další nezákonné metody. V důsledku toho prý princ čelil „značnému utrpení“ a začal nedůvěřovat svému okolí, včetně svých nejbližších přátel, uvádí se v soudním spise.

Tento týden vypovídal konkrétně v souvislosti s žalobou proti vydavateli listů Daily Mirror, Sunday Mirror a Sunday People, tedy skupině Mirror Group Newspapers (MGN). Skupina MGN se k nezákonným praktikám již dříve částečně přiznala a omluvila se za něj, dodala ale, že v některých případech informace získala legálně, mimo jiné od vysoce postavených spolupracovníků členů královské rodiny.

Seznam Zprávy vybraly nejdůležitější momenty z procesu, který se táhne celým týdnem.

Harryho soudní spory

Kromě Mirror Group Newspapers, která vlastní Daily Mirror, vévoda ze Sussexu žaluje také vydavatele deníku The Sun a společnost Associated Newspapers, která vlastní Daily Mail a Mail on Sunday. Tvrzení jsou podobná: Novináři a lidé, které zaměstnávaly, podle něj odposlouchávali telefonáty a dopouštěli se dalších nezákonných činů, aby Harryho špehovali a narušili jeho soukromí. Vydavatelské domy se jim, alespoň z části, brání.

  • Vydavatele deníku The Sun, který vlastní mediální skupina magnáta Ruperta Murdocha, princ Harry žaluje kvůli hrubému narušování soukromí ve dvou samostatných případech.
  • Vydavatele deníku Daily Mirror obviňuje, že používá „nezákonné techniky v průmyslovém měřítku”, aby získal informace o jeho životě. Podobně zní žaloba vůči Associated Newspapers.
  • List Mail on Sunday žalovala i Harryho manželka Meghan, a to za narušení soukromí a porušení autorských práv poté, co v roce 2019 vyšly články, v nichž se objevily rozsáhlé úryvky z pětistránkového ručně psaného dopisu, který napsala svému otci. V dopise svého otce prosila, aby přestal mluvit s tiskem, a uvedla, že jeho jednání jí rozbilo srdce na milion kousků. Vévodkyně ze Sussexu případ vyhrála.
  • Jeden soudní spor ale v nedávné minulosti Harry prohrál. V květnu neuspěl v boji proti rozhodnutí britské vlády, která mu během pobytu v Británii odepřela policejní ochranu. Harry se nabízel, že za ni zaplatí, ale ani to neprošlo. Spor souvisel s princovým rozhodnutím vzdát se role pracujícího člena královské rodiny a přesídlit s rodinou do Kalifornie.
Foto: ComposedPix, Shutterstock.com

Dokud byli pracujícími členy královské rodiny, měli Harry a Meghan nárok na policejní ochranu. Teď už to ale neplatí.

Harry potlačoval slzy

Princ Harry na úvod křížového výslechu u londýnského vrchního soudu kritizoval tisk za „otřesné chování“. Později detailně popisoval své zážitky s novináři, jak ho pronásledovali a jak to narušovalo jeho osobní život.

Celý proces se dotýkal citlivého tématu, protože pronásledování ze strany paparazzi stálo za smrtí Harryho matky princezny Diany. Princ už v minulosti veřejně řekl, že se i kvůli tomu potýkal s psychickými problémy.

Emotivní tak pro něj bylo i soudní jednání. Vévoda ze Sussexu dokonce podle deníku The Guardian potlačoval slzy, když se ho obhájce ptal, jak se po dvou dnech strávených u soudu cítí. „Je toho hodně,“ řekl prý zlomeným hlasem.

Novináři ničí důkazy, tvrdí princ

MGN popřela některá princova tvrzení, například, že se nabourávala do telefonů za účelem odposlechů.

Advokát zastupující společnost podle The Guardianu uvedl, že neexistují žádné údaje o hovorech mezi Harryho telefonem a kterýmkoli novinářem MGN. V předchozích soudních sporech týkajících se jiných vydavatelů se taková data objevila.

Harry však tvrdí, že je to proto, že novináři MGN podnikli řadu kroků, aby zničili všechny důkazy, které o nezákonném shromažďování informací existovaly.

Londýn čelí erupci násilí

Jak bezpečno je v ulicích Londýna? Počet násilných trestných činů ve městě každoročně stoupá. Výrazným problémem jsou útoky nožem, za kterými zřejmě stojí hlavně zvýšená aktivita pouličních gangů.

Mizela mu oznámení a byl paranoidní

Soudce Timohty Fancourt také Harrymu podle webu The Guardian kladl otázky týkající se jeho zkušeností s poznávacími znameními hackerského útoku na telefon. Konkrétně například, zda zaznamenal hlasové zprávy na telefonu, které se nezobrazovaly jako nové, nebo mu na obrazovce mizela ikona „nové pošty“.

Fancourt se prince zeptal, kdy se mu tyto věci začaly dít, a Harry odpověděl: „Od chvíle, kdy jsem měl mobilní telefon.“ A dodal, že to nikdy nepřestalo.

Princ Harry se sledování svého telefonu snažil dokázat na konkrétním případě. Podle webu The New York Times (NYT) tvrdí, že fotografie, která se objevila v tisku a na níž je zachycen se zesnulou televizní moderátorkou a bývalou přítelkyní Caroline Flackovou, mohla vzniknout jedině díky „napíchnutí“ jeho telefonu. Jinak by se prý novináři nemohli dozvědět, kde v tu chvíli je.

V téměř padesátistránkové písemné výpovědi a pak i v úterý u soudu Harry uvedl, že tisk má na rukou krev, zničil jeho kamarádské i romantické vztahy a zasel paranoiu do jeho života od roku 1996, kdy byl ještě školák.

Princ Harry a jeho memoáry

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry s chotí Meghan na zápase NBA v Los Angeles, 24. dubna 2023.

Ubožák, deprivant i podpantoflák; princ Harry si za poslední roky vysloužil od veřejnosti hned několik nelichotivých nálepek, jejichž frekvence jen zintenzivnila vydáním memoárů s názvem Spare. V těch se vévoda ze Sussexu ohlíží za chováním členů britské královské rodiny, vlastní minulostí i problémy, kterým spolu s manželkou Meghan musí čelit. Jak jeho knize rozumět? Podrobněji zde.

Britská bulvární média podle něj také přispěla k tomu, že se s manželkou Meghan vzdali role pracujících členů královské rodiny a odstěhovali se do USA. Harry přirovnal to, jak bulvární média hovoří o jeho ženě Meghan, k tomu, jak se média chovala k jeho matce princezně Dianě, která měla s novináři vlastní tragické zkušenosti.

Harry prohlásil, že jeho životním posláním je nyní změnit bulvární kulturu, která podle něj nejen znečišťuje životy konzumentů médií, ale je zodpovědná i za jeho rozkol s královskou rodinou.

Před mediální šikanou se schovával v kufru auta

Harry u soudu také popsal, že byl mediálně šikanován už během studií, kvůli zprávám o zranění při ragby. „Často jsem byl označován za ‚maroda‘ nebo ‚poseru‘, protože v takových článcích se běžná zranění jevila jako velká věc,“ řekl.

Jakákoli výhoda, kterou jsem podle lidí měl, když jsem vešel do místnosti jako princ Harry, se okamžitě obrátila naruby, protože jsem musel čelit osočování a stanoviskům založeným na tom, co se o mně říkalo, ať už to byla pravda, nebo ne.
princ Harry

Dodal také, že aby se vyhnul fotografům, schovával se v kufru auta. „Bylo mi čerstvých dvacet a jako většina dvacetiletých jsem chtěl chodit ven a do společnosti. Zdálo se však, že kamkoli jdu, objeví se paparazzi. Musel jsem vyjít ven, držet hlavu vztyčenou a prostě se snažit protlačit kolem a nastoupit do auta. Ve výjimečných případech jsem se dokonce schovával v kufru,“ popsal Harry.

Běžná praxe MGN?

„V současné době existují neuvěřitelně mocné mediální společnosti, které se maskují jako novináři a které se doslova zmocnily novinářských výsad pro svůj osobní prospěch a agendu,“ myslí si Harry.

Z finančních urovnání i veřejné omluvy v titulech MGN je nesporné, že nezákonné shromažďování informací bylo v novinách společnosti běžnou praxí, napsala agentura ČTK. Společnost Mirror Group zaplatila více než 100 milionů liber za urovnání stovek stížností na nezákonné shromažďování informací. V roce 2015 dokonce společnost otiskla omluvu obětem hackerských útoků.

Očekává se, že soudní proces potrvá do konce června a verdikt bude oznámen na konci roku. Jestli Harry prokáže, že se nekalé praktiky médií týkaly i jeho, tak zůstane ještě dlouho otevřené. MGN tvrdí, že nemá žádné jasné důkazy a jeho tvrzení „mohou být zmatená kvůli článkům v dalších médiích“.

Princ mimochodem viní média i ze svého rozkolu s britskou královskou rodinou. Harry obviňuje PR týmy pracující pro jeho bratra, prince Williama, jeho nevlastní matku, královnu Camillu, a jeho otce, krále Karla III. z toho, že aktivně novinářům nabízeli negativní témata týkající se jeho osoby a jeho ženy Meghan výměnou za lepší obraz sebe samotných. Buckinghamský palác to oficiálně nekomentoval.

Nezvyklý útok proti vládě

Harry se u soudního jednání také výrazně odchýlil od zvyklostí a královského protokolu, když tvrdě kritizoval vládu premiéra Rishiho Sunaka. Podle něj je demokracie v Británii v ohrožení, protože britská média spolupracují s vládou, aby společně udržely „status quo“, napsal The Guardian.

Harry u soudu řekl, že „naše země je globálně posuzována podle stavu našeho tisku a naší vlády, oboje je podle mě na dně“. Demokracie podle něj vyžaduje, aby tisk podroboval vládu kontrole, ale v Británii se místo toho „rozhodl s ní jít do postele“.

Tiskové oddělení britského premiéra princovy výroky odmítlo komentovat.

Reklama

Doporučované