Hlavní obsah

Mladičká španělská princezna nastoupí do armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Španělská princezna Leonor, kněžna asturská.

Reklama

Následnice španělského trůnu princezna Leonor podstoupí tříletý výcvik na vojenské akademii. Bude tak následovat svého otce, kterého jednou nahradí v pozici vrchního velitele španělských ozbrojených sil.

Článek

Jednou se stane vrchní velitelkou ozbrojených sil, a tak musí na vlastní kůži poznat, co práce v armádě obnáší. Španělská vláda tak v úterý oznámila, že korunní princezna Leonor v září zahájí vojenský výcvik.

Nejstarší dcera současného krále Filipa VI. známá také pod titulem kněžny asturské v říjnu oslaví 18. narozeniny. Ještě předtím ale nastoupí na vojenskou akademii v Zaragoze. Poté ji čeká také výcvik na námořní vojenské akademii a studia zakončí na letecké akademii.

„Jako v každé konstituční monarchii musí mít monarcha vojenský výcvik a zkušenosti,“ prohlásila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová.

Vláda a královská rodina se shodly, že princezna nejprve nastoupí k vojenském výcviku, a až poté začne studovat na vysoké škole. Bude tak následovat svého otce, který tuto část svého životopisu psal v 80. letech.

Po vojenském výcviku nastoupí princezna na bakalářské studium na univerzitě ve Španělsku, následně odejde na magisterské studium do zahraničí. Král Filip VI. po vojenském kurzu studoval práva v Madridu a poté mezinárodní vztahy na Georgetownské univerzitě v americké metropoli.

Panovník je vrchním velitelem ozbrojených sil ve většině konstitučních monarchií. Podle ministryně obrany Roblesové španělská armáda podstupuje reformy, aby v nich bylo zastoupených víc žen.

„V budoucnosti bude vrchním velitelem ozbrojených sil žena. V posledních letech jsme vyvinuli enormní snahu, abychom do našich ozbrojených složek přijali více žen,“ řekla Roblesová.

Další významní členové královských rodin, kteří prošli vojenským výcvikem a sloužili v armádě, jsou například britští princové William a Harry. Princ Harry se dokonce zúčastnil dvou misí v Afghánistánu a dotáhl to na hodnost kapitána.

Princezna Leonor, kněžna asturská, je první v linii následnictví španělského trůnu. Pokud na něj usedne, stane se teprve druhou ženou, která na Pyrenejském poloostrově po jeho sjednocení panovala. První byla královna Isabella II. v letech 1833 až 1868.

Reklama

Doporučované